PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka

    600 gram
  • masło

    125 gram (roztopione)
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko

    1/2 szkl.
  • jaja

    3 szt.
  • drożdże świeże

    40 gram
  • sól

    1 szczypta

FARSZ

  • kapusta kiszona

    2 duże garści
  • pieczarki

    250 gram
  • cebula

    1 szt.
  • sól i pieprz

    wg. gustu do smaku
  • olej

    1 1/2 łyżki

DODATKOWO

  • żółtko jajek

    1 szt.
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Przygotować rozczyn: Mleko podgrzać aby było ciepłe. Dodać cukier, drożdże i 1 łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto: Mąkę, jaja, masło wymieszać. Dodać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h.
2. Farsz: Kapustę dusimy na małym ogniu aż zmieni kolor na lekko ciemniejszy. Pieczarki i cebulę obieramy a następnie dusimy na oleju. Doprawiamy do smaku.
3. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować w kształcie prostokąta. Na rogu nakładać farsz i zwijać. Przecinać wzdłuż na kształt pasztecika. Wykładać na wyłożoną pergaminem blachę a następnie każdy pasztecik posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20-25 min. Kiedy staną się złociste, wyciągamy.
paulette17
Połowa ciasta zostanie. Można wykorzystać do pasztecików z innym farszem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiktoria29 28.05.2015 21:12
bardzo je lubię
pajbek 28.05.2015 20:32
Dla mnie pycha :-)
patryska76 28.05.2015 18:11
uwielbiam z czerwonym barszczykiem! ;-)
cukiereczek 28.05.2015 18:07
uwielbiam takie przekąski
RenataZ-et 28.05.2015 18:02
pyszna jest taka przekąska, idealna do czerwonego barszczu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat