APM

Paszteciki z jajkiem i kiełbasą do żurku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 gram
  • drożdże

    15 gram
  • śmietana

    140 gram
  • sól

    0,5 łyżeczka
  • margaryna

    125 gram

Nadzienie

  • jajko

    7 sztuka
  • natka pietruszki

  • kiełbasa wiejska

    1 laska
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku

Na wierzch

  • jajko

    1 sztuka
  • majeranek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, śmietanę rozmieszaną z drożdżami i margarynę.
Składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto, jeśli będzie się za bardzo kleić to dosypać mąki.

Jaja ugotować na twardo, obrać je ze skorupek i pokroić na połówki lub plasterki, kiełbasę pokroić w plasterki, pietruszkę posiekać.
Z ciasta urywać niewielkie kawałki, rozwałkowywać, kłaść na nim kiełbasę, jajka i trochę pietruszki, posolić, popieprzyć i formować paszteciki.
Gotowe bułeczki kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarować rozkłóconym jajkiem i posypywać majerankiem.

Piec ok. 20 minut w 180'.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 29.08.2015 19:31
Fantastycznie wyglądają
Aleksandraa 01.10.2014 19:53
ekstra przepis
Ela15 18.05.2014 11:36
ładnie wygląda
DorotaZ 06.04.2014 16:59
Jednym słowem - REWELACJA!!!
Noruas 06.04.2014 13:01
wspaniały przepis, a zdjęcie...rewelacja!
Iwa27 06.04.2014 12:26
super pomysł na dodatek zamiast tradycyjnego chlebka
IwonaDD 06.04.2014 10:37
rewelacja!!!
Edith85 06.04.2014 10:22
można jeść oczami :D piekne
Triss 06.04.2014 10:09
cieakwa nadzienie i super prezentacja.;)
Wiktoria29 06.04.2014 09:30
popieram poprzedniczkę , piękne zdjęcie, farsz pasztecików ciekawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat