Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki wege z soczewicą i z farszem drobiowym, pieczarkami i żółtym serem
Sposób przygotowania pasztecików wege:
1. Na patelni na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę, suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw.
2. Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę, kroimy na prostokąty, na każdy nakładamy farsz, ser feta, boki smarujemy jajkiem i ściśle zamykamy.
3. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, nakłuwamy, aby woda mogła odparować i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 30 minut.
4. Paszteciki powinny być chrupiące o złocistym kolorze.
Sposób przygotowania pasztecików drobiowych:
1. Na patelni na oleju smażymy pokrojony w plastry filet z kurczaka, następnie dodajemy cebulę, pieczarki na złoty kolor, następnie dodajemy suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw.
2. Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę, kroimy na prostokąty , na każdy nakładamy farsz, ser żółty, boki smarujemy jajkiem i ściśle zamykamy.
3. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką, nakłuwamy, aby woda mogła odparować i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 30 minut.
4. Paszteciki powinny być chrupiące o złocistym kolorze.
Zupa:
Zupę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.