Paszteciki wege z soczewicą i z farszem drobiowym, pieczarkami i żółtym serem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kiedy planujecie całodniową wycieczkę rowerową lub pieszą wędrówkę, koniecznie pomyślcie o tym co zabrać ze sobą. Oprócz sprzętu niezbędne jest jedzenie! W takiej sytuacji najlepszą opcją z możliwych mogą okazać się szybkie w przygotowaniu paszteciki z ciasta francuskiego z farszem mięsnym oraz wegetariańskim. Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i koniecznie zabierzcie ze sobą termos gorącej wody i Barszcz Czerwony Kucharek, który przygotujecie w trakcie lub po zakończonej wycieczce. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na paszteciki wege:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cebula pokrojona w kostkę

    2 sztuki
  • ugotowana soczewica

    200 g
  • pomidory suszone Smak (pokrojone)

    6 sztuk
  • ser feta

    200 g
  • jajka duże

    roztrzepane 2 sztuki
  • czarny sezam

    2 łyżki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • Kucharek Smak Natury

    do smaku

Składniki na paszteciki mięsne:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • cebula pokrojona w kostkę

    2 sztuki
  • pierś z kurczka

    300 g
  • pieczarki (pokrojone w plastry)

    1/2 kg
  • pomidory suszone

    6 sztuk
  • ser żółty gouda tarty

    200 g
  • jajko

    roztrzepane 2 sztuki
  • Czarnuszka nasiona Prymat

    2 łyżki
  • Kucharek Smak Natury

    do smaku

Zupa:

  • barszcz czerwony

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania pasztecików wege:

1. Na patelni na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę, suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw.

2. Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę, kroimy na prostokąty, na każdy nakładamy farsz, ser feta, boki smarujemy jajkiem i ściśle zamykamy.

3. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, nakłuwamy, aby woda mogła odparować i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 30 minut.

4. Paszteciki powinny być chrupiące o złocistym kolorze.

 

Sposób przygotowania pasztecików drobiowych: 

1. Na patelni na oleju smażymy pokrojony w plastry filet z kurczaka, następnie dodajemy cebulę, pieczarki na złoty kolor, następnie dodajemy suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw.

2. Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę, kroimy na prostokąty , na każdy nakładamy farsz, ser żółty, boki smarujemy jajkiem i ściśle zamykamy.

3. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką, nakłuwamy, aby woda mogła odparować i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 30 minut.

4. Paszteciki powinny być chrupiące o złocistym kolorze.

Zupa:

Zupę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat