Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki wege z soczewicą i z farszem drobiowym, pieczarkami i żółtym serem

4.0
(7)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Kiedy planujecie całodniową wycieczkę rowerową lub pieszą wędrówkę, koniecznie pomyślcie o tym co zabrać ze sobą. Oprócz sprzętu niezbędne jest jedzenie! W takiej sytuacji najlepszą opcją z możliwych mogą okazać się szybkie w przygotowaniu paszteciki z ciasta francuskiego z farszem mięsnym oraz wegetariańskim. Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i koniecznie zabierzcie ze sobą termos gorącej wody i Barszcz Czerwony Kucharek, który przygotujecie w trakcie lub po zakończonej wycieczce. 

Składniki:

Składniki na paszteciki wege:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cebula pokrojona w kostkę 2 sztuki
ugotowana soczewica 200 g
pomidory suszone Smak (pokrojone) 6 sztuk
ser feta 200 g
jajka duże roztrzepane 2 sztuki
czarny sezam 2 łyżki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
przecier pomidorowy 2 łyżki
Kucharek Smak Natury do smaku

Składniki na paszteciki mięsne:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cebula pokrojona w kostkę 2 sztuki
pierś z kurczka 300 g
pieczarki (pokrojone w plastry) 1/2 kg
pomidory suszone 6 sztuk
ser żółty gouda tarty 200 g
jajko roztrzepane 2 sztuki
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżki
Kucharek Smak Natury do smaku

Zupa:

barszcz czerwony 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki wege z soczewicą i z farszem drobiowym, pieczarkami i żółtym serem

Sposób przygotowania pasztecików wege:

1. Na patelni na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę, suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw.

2. Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę, kroimy na prostokąty, na każdy nakładamy farsz, ser feta, boki smarujemy jajkiem i ściśle zamykamy.

3. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, nakłuwamy, aby woda mogła odparować i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 30 minut.

4. Paszteciki powinny być chrupiące o złocistym kolorze.

 

Sposób przygotowania pasztecików drobiowych: 

1. Na patelni na oleju smażymy pokrojony w plastry filet z kurczaka, następnie dodajemy cebulę, pieczarki na złoty kolor, następnie dodajemy suszone pomidory, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw.

2. Ciasto francuskie wykładamy na stolnicę, kroimy na prostokąty , na każdy nakładamy farsz, ser żółty, boki smarujemy jajkiem i ściśle zamykamy.

3. Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy jajkiem, posypujemy czarnuszką, nakłuwamy, aby woda mogła odparować i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 C na około 30 minut.

4. Paszteciki powinny być chrupiące o złocistym kolorze.

Zupa:

Zupę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak