Tarta z pomidorami i mozzarellą

Tarta z pomidorami i mozzarellą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub lunch do pracy. Wystarczy gotowy składnik w postaci ciasta francuskiego, ulubione dodatki i gotowe! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • jajka duże

    3 sztuki
  • śmietanka 30%

    400 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pomidory

    3 sztuki
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    4 sztuki
  • kulka mozzarelii

    1 sztuka
  • ser feta

    1 kostka
  • kiełki

  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    szczypta
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Formę natłuścić i wyłożyć ciastem francuskim. Ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchą fasolą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

2. Zapiekać przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z ciastem i nieco ostudzić.

3. W misce połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami (poza oregano). Masę wylać na podpieczone ciasto, ułożyć plastry pomidorów i mozzarelli. Posypać oregano i wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut, aż się zetnie.

4. Przed podaniem udekorować mozzarellą, serem feta i kiełkami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat