Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami i mozzarellą
Wytrawna tarta z pomidorkami i mozzarellą, to nie tyko idealny pomysł na przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi, ale również pomysł na obiad. Robi się ją w mgnieniu oka, ponieważ nie trzeba samodzielnie wyrabiać ciasta, a sięgnąć jedynie po gotowe ciasto francuskie. Pozostałe składniki wystarczy wymieszać, wlać na ciasto i zapiec! Proste, szybkie i pyszne danie gotowe!
1. Formę natłuścić i wyłożyć ciastem francuskim. Ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. suchą fasolą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
2. Zapiekać przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wyjąć formę z ciastem i nieco ostudzić.
3. W misce połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami (poza oregano). Masę wylać na podpieczone ciasto, ułożyć plastry pomidorów i mozzarelli. Posypać oregano i wstawić do piekarnika na 20 - 25 minut, aż się zetnie.
4. Przed podaniem udekorować mozzarellą, serem feta i kiełkami.
Smacznego!