Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna 2 szklanki
masło 125 g
drożdże świeże 20 g
jajko 1 szt
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
sól

Farsz

pieczarki 0,5 kg
cebula biała 2 szt
łosoś filet 100 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

mleko do smarowania
Czarnuszka nasiona Prymat do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem

W śmietanie rozpuszczamy dokładnie świeże drożdże. Mąkę pszenną siekamy dokładnie z masłem i szczyptą soli. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut, żeby podrosło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę. Całość przesmażamy do miękkości na patelni. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia i dokładnie mieszamy.
Przygotowane i wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy długi prostokąt. Na środku układamy pieczarki z łososiem. Zwijamy w rulon. Ostrym nożem dzielimy ciasto na mniejsze paszteciki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pasztecik smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 170*C do momentu zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 12.04.2018 21:45
Pyszne drożdżowe paszteciki ze znanym wszystkim pieczarkowym farszem. Swój domowy wypiek wzbogaciłam o wędzonego łososia, który idealnie pasował ze smakiem grzybów. Polecam jako ciepła przystawka na domowe imprezy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak