Przepis i sposób przygotowania na: PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, ponownie zwijamy i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.
Do 3/4 mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka.
Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.
Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek i na stojąco wkładamy do przygotowanej foremki wysmarowanej odrobiną masła.
Ważne jest, by rolki położyć na stojąco – jaki pień – sprawi to, że ciasto francuskie po upieczeniu będzie ładnie odchodziło płatkami.
Zgniatamy wylepiając foremki, wypełniamy masą jajeczną i zapiekany ok. 25-30 minut / 200C.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem!
Smacznego!