Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 op
masło 20 g
cukier brązowy 1 łyzka
mleko 3,2% 220 ml
skórka z cytryny 1 łyzka
cynamon 0,5 łyzeczki
mąka pszenna 25 g
cukier drobny 120 g
woda 70 ml
żółtko jajek 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, ponownie zwijamy i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.

Do 3/4 mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka.

Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.

Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy.

Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 10 rolek i na stojąco wkładamy do przygotowanej foremki wysmarowanej odrobiną masła.

Ważne jest, by rolki położyć na stojąco – jaki pień – sprawi to, że ciasto francuskie po upieczeniu będzie ładnie odchodziło płatkami.

Zgniatamy wylepiając foremki, wypełniamy masą jajeczną i zapiekany ok. 25-30 minut / 200C.

Studzimy i posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 26.02.2016 23:38
smacznie wygladają
Bernadeta1 26.02.2016 19:24
pysznie się prezentują
Wiktoria29 25.02.2016 21:20
fajny deser, chciałabym takiego spróbować
Kolorowa 25.02.2016 20:21
fajny przepis ;)
Malinka 25.02.2016 17:50
Świetny deser!
norweska20 25.02.2016 17:16
chętnie bym zjadła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak