Pasta z ciecierzycy, jajek i suszonych pomidorów

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cieciorka konserwowa

    1 puszka
  • jajko

    3 sztuki
  • pomidory suszone w zalewie

    80 gram
  • czosnek

    1 ząbek
  • olej z suszonych pomidorów

    2-3 łyżki
  • olej sezamowy

    1/2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1/4 łyżeczki

Dodatkowo

  • zalewa z ciecierzycy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka należy ugotować na twardo.
Ciecierzycę zblendować z jajkami, połową suszonych pomidorów, czosnkiem, oliwą, olejem sezamowym i solą.
W czasie miksowania dolać tyle zalewy z ciecierzycy (lub wody z gotowanej), aby pasta miała konsystencję odpowiednią do smarowania.
Dodać resztę pomidorów i całość miksować przez kolejne kilka sekund (w paście powinny zostać kawałki pomidorów).
Pastę przełożyć do miseczki i podawać ze świeżym pieczywem lub ulubionymi waflami.
Diana Rusiłowicz
(*) Można użyć suchej ciecierzycy. 1 szklankę ziaren należy zalać sporą ilością wody - wymieszanej z 1/2 łyżeczki sody i zostawić na noc - do namoczenia. Gotować w świeżej wodzie do miękkości - około 40-50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.02.2017 23:17
Zdrowa pasta.
Diana Rusiłowicz 13.12.2016 01:18
Dziękuję :)
Diana Rusiłowicz 13.12.2016 01:18
Podsyłam.... ;)
KORAL 12.12.2016 16:53
Bardzo smacznie :)
adelajda 12.12.2016 16:52
Zapowiada się smacznie :)
Malinka 12.12.2016 12:34
Chętnie bym skosztowała ;)
jan_mag 12.12.2016 10:54
Wygląda apetycznie
Edith85 12.12.2016 09:19
uwielbiam połączenie ciecierzycy i suszonych pomidorów
Stenka 12.12.2016 09:18
takie lubię
MonikaW 12.12.2016 09:08
pyszna pasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat