Pasta z bobu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna pasta z bobu. Będzie idealna do kanapek, wrapów, tortilli... Dania do zrobienia latem, kiedy dostępny jest świeży bób.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na pastę:

  • bób

    300 gramów
  • woda

    2 litry
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek pieczony

    2 ząbki
  • natka pietruszki

    5 gramów
  • orzechy włoskie

    25 gramów
  • skórka z pomarańczy

    z 1/4 owocu
  • parmezan

    25 gramów
  • cukier brązowy

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    z 1/8 owocu
  • oliwa

    25 mililitrów
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku

Do ozdoby:

  • orzechy włoskie

  • mięta

  • lawenda

  • bób

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do gotującej się wody wsyp sodę i wrzuć bób, gotuj 15 minut, po czym wyjmij bób i przełóż do wody z lodem i obierz.

Obrany bób przełóż do miski, dodaj czosnek, pietruszkę, orzechy, skórkę z pomarańczy, parmezan, cukier, oliwę, kolendrę, kmin, sok z cytryny oraz sól. Całość zmiel na jednolitą pastę, jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, tak by pasta miała konsystencje jaką lubisz. Gotowe purée ozdabiamy orzechami, miętą, ugotowanym bobem, lawendą i polewamy oliwą. Pastę możemy podawać z chlebem, paluszkami lub krakersami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat