Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na pastę:
-
bób
300 gramów -
woda
2 litry -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
czosnek pieczony
2 ząbki -
natka pietruszki
5 gramów -
orzechy włoskie
25 gramów -
skórka z pomarańczy
z 1/4 owocu -
parmezan
25 gramów -
cukier brązowy
1 łyżeczka -
sok z cytryny
z 1/8 owocu -
oliwa
25 mililitrów -
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
Kmin rzymski mielony Prymat
1 łyżeczka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Do ozdoby:
-
orzechy włoskie
-
mięta
-
lawenda
-
bób
-
oliwa
Przepis i sposób przygotowania Pasta z bobu
Do gotującej się wody wsyp sodę i wrzuć bób, gotuj 15 minut, po czym wyjmij bób i przełóż do wody z lodem i obierz.
Obrany bób przełóż do miski, dodaj czosnek, pietruszkę, orzechy, skórkę z pomarańczy, parmezan, cukier, oliwę, kolendrę, kmin, sok z cytryny oraz sól. Całość zmiel na jednolitą pastę, jeżeli pasta jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, tak by pasta miała konsystencje jaką lubisz. Gotowe purée ozdabiamy orzechami, miętą, ugotowanym bobem, lawendą i polewamy oliwą. Pastę możemy podawać z chlebem, paluszkami lub krakersami.
Smacznego!
Komentarze (0)