Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Klasyczna i bardzo znana - sałatka nicejska. Z jajkiem tuńczykiem oraz oliwkami, a kluczem jej smaku jest dobrze zrobiony sos.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sałata lodowa

    1 sztuka
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • jaja

    3 sztuki
  • fasolka szparagowa

    200 gramów
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka żółta

    1/2 sztuki
  • tuńczyk kawałki w oleju

    200 gramów
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • czarne oliwki Smak

    15 sztuk
  • anchois

    8 sztuk
  • ziemniaki młode

    4 sztuki
  • Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat

    1 opakowanie
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sałatka nicejska

Fasolkę opłukać, obrać z włókien, ugotować do miękkości w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić i ostudzić.

Ziemniaki umyć, ugotować, ostudzić i pokroić w ósemki.

Sałatę podzielić na liście, umyć i osączyć. Jajka obrać i pokroić na cząstki. Pomidory umyć, osączyć, obrać ze skóry i pokroić na ósemki.

Pokroić w piórka cebulę czerwoną.

Dymkę obrać umyć i pokroić w plasterki z częścią szczypioru. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Posiekać anchois.

Sos sałatkowy francuski przygotować według opisu na opakowaniu.

Pomidory, paprykę, cebulę czerwoną, oliwki wkładamy do dużej miski, zalewamy sosem francuskim i mieszamy.

Na półmisku układamy porwaną sałatę, dodajemy warzywa z sosem, jajka, tuńczyka, filety z anchois. Posypujmy szczypiorkiem i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

PS. Sałatę możecie zastąpić rukolą, roszponką lub dowolnym rodzajem sałaty.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat