Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka nicejska
Sałatka nicejska to jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie! Nic w tym dziwnego, w końcu to wyjątkowo pyszna kompozycja. Tuńczyk, jajka, czerwona cebula to po prostu musi smakować! Zobacz mój sprawdzony przepis na sałatkę!
Fasolkę opłukać, obrać z włókien, ugotować do miękkości w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
Ziemniaki umyć, ugotować, ostudzić i pokroić w ósemki.
Sałatę podzielić na liście, umyć i osączyć. Jajka obrać i pokroić na cząstki. Pomidory umyć, osączyć, obrać ze skóry i pokroić na ósemki.
Pokroić w piórka cebulę czerwoną.
Dymkę obrać umyć i pokroić w plasterki z częścią szczypioru. Paprykę oczyścić z nasion, opłukać i pokroić w paski. Posiekać anchois.
Sos sałatkowy francuski przygotować według opisu na opakowaniu.
Pomidory, paprykę, cebulę czerwoną, oliwki wkładamy do dużej miski, zalewamy sosem francuskim i mieszamy.
Na półmisku układamy porwaną sałatę, dodajemy warzywa z sosem, jajka, tuńczyka, filety z anchois. Posypujmy szczypiorkiem i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
PS. Sałatę możecie zastąpić rukolą, roszponką lub dowolnym rodzajem sałaty.