Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka bałkańska wg Piotra Ogińskiego
Pljeskavica
1. Do miseczki przełóż mielone mięso wołowe oraz z karkówki, dodaj posiekany czosnek oraz cebulkę, całość dopraw pieprzem, solą oraz oregano i dokładne wymieszaj.
2. Kiedy masa jest już gotowa rozłóż ją cienko na pergaminie, na środek wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany i zawiń ją w środku mięsa kształtując swojego burgera.
3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni ok 4 minuty z każdej strony
4. Usmażonego burgera odłóż na talerz i zostaw na 5 minut, aby odpoczął, na tym etapie możesz go jeszcze doprawić pieprzem oraz solą.
Sałatka szopska
1. Ogórka obierz że skórki i pokrój pod kątem 45° w cieniutkie paseczki i przełóż do miski.
2. Dodaj pokrojonego pomidora, cebulkę w cienkie paseczki i czarne oliwki, całość dopraw świeża bazylią, sokiem z cytryny, solą oraz oliwą z oliwek.
3. na samym końcu dodaj pokruszony ser bałkański i całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie kanapki:
1. Kromki chleba kukurydzianego podpiecz z obu stron na patelni grillowej
2. Spód kanapki posmaruj musztardą z whisky, która dopełni słodycz kukurydzianego pieczywa.
3. Połóż chrupiącą sałatę masłowa, pljeskavice i starannie wyłóż sałatkę szopską,
4. Kanapkę przykryj drugą warstwą grillowanego pieczywa i gotowe!
A jeżeli kochasz różnego rodzaju kanapki, koniecznie sprawdź... przepis na kanapkę polską wg Piotra Ogińskiego
Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki?