Kanapka bałkańska wg Piotra Ogińskiego

Kanapka bałkańska wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepyszna bałkańska kanapka z Pljeskavicą w chrupiącym kukurydzianym pieczywie. Do tego sałatka szopska i dodatek delikatnej musztardy ze śliwowicą. Mmm... Pycha!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pljeskavica

  • mielona wołowina

    125 gramów
  • mielona karkówka wieprzowa

    125 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 sztuka
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Oregano suszone Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana 18%

    1 łyżka

Sałatka szopska

  • pomidor

    1 sztuka
  • ogórek

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • bazylia świeża

  • biały ser bałkański

    30 gramów

Pozostałe składniki

  • chleb kukurydziany

    2 kromki
  • Musztarda ze śliwowicą Prymat

    2 łyżeczki
  • sałata masłowa

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kanapka bałkańska wg Piotra Ogińskiego

Pljeskavica

1. Do miseczki przełóż mielone mięso wołowe oraz z karkówki, dodaj posiekany czosnek oraz cebulkę, całość dopraw pieprzem, solą oraz oregano i dokładne wymieszaj.

2. Kiedy masa jest już gotowa rozłóż ją cienko na pergaminie, na środek wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany i zawiń ją w środku mięsa kształtując swojego burgera.

3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni ok 4 minuty z każdej strony

4. Usmażonego burgera odłóż na talerz i zostaw na 5 minut, aby odpoczął, na tym etapie możesz go jeszcze doprawić pieprzem oraz solą. 

Sałatka szopska

1. Ogórka obierz że skórki i pokrój pod kątem 45° w cieniutkie paseczki i przełóż do miski.

2. Dodaj pokrojonego pomidora, cebulkę w cienkie paseczki i czarne oliwki, całość dopraw świeża bazylią, sokiem z cytryny, solą oraz oliwą z oliwek.

3. na samym końcu dodaj pokruszony ser bałkański i całość dokładnie wymieszaj. 

 

Przygotowanie kanapki:

1. Kromki chleba kukurydzianego podpiecz z obu stron na patelni grillowej

2. Spód kanapki posmaruj musztardą ze śliwowicą, która dopełni słodycz kukurydzianego pieczywa.

3. Połóż chrupiącą sałatę masłowa, pljeskavice i starannie wyłóż sałatkę szopską,

4. Kanapkę przykryj drugą warstwą grillowanego pieczywa i gotowe! 

A jeżeli kochasz różnego rodzaju kanapki, koniecznie sprawdź... przepis na kanapkę polską wg Piotra Ogińskiego

 

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

Doradca Smaku
Jeżeli nie jadasz mięsa, możesz przygotować tą wspaniałą bałkańską kanapkę w wersji wegetariańskiej. Wystarczy że zamiast grillowanej pljeskavicy użyjesz twardego sera haloumi, którego plastry ugrillujesz na patelni przez 2 minut z każdej strony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat