Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kanapka bałkańska wg Piotra Ogińskiego

5.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepyszna bałkańska kanapka z Pljeskavicą w chrupiącym kukurydzianym pieczywie. Do tego sałatka szopska i dodatek delikatnej musztardy z whisky. Mmm... Pycha!

Składniki:

Pljeskavica

mielona wołowina 125 gramów
mielona karkówka wieprzowa 125 gramów
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
sól morska Prymat w młynku do smaku
Oregano suszone Prymat 1/2 łyżeczki
kwaśna śmietana 18% 1 łyżka

Sałatka szopska

pomidor 1 sztuka
ogórek 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
oliwki czarne Smak 8 sztuk
bazylia świeża
biały ser bałkański 30 gramów

Pozostałe składniki

chleb kukurydziany 2 kromki
Musztarda z whisky Prymat 2 łyżeczki
sałata masłowa

Porada

Jeżeli nie jadasz mięsa, możesz przygotować tą wspaniałą bałkańską kanapkę w wersji wegetariańskiej. Wystarczy że zamiast grillowanej pljeskavicy użyjesz twardego sera haloumi, którego plastry ugrillujesz na patelni przez 2 minut z każdej strony.

Przepis i sposób przygotowania na: Kanapka bałkańska wg Piotra Ogińskiego

Pljeskavica

1. Do miseczki przełóż mielone mięso wołowe oraz z karkówki, dodaj posiekany czosnek oraz cebulkę, całość dopraw pieprzem, solą oraz oregano i dokładne wymieszaj.

2. Kiedy masa jest już gotowa rozłóż ją cienko na pergaminie, na środek wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany i zawiń ją w środku mięsa kształtując swojego burgera.

3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni ok 4 minuty z każdej strony

4. Usmażonego burgera odłóż na talerz i zostaw na 5 minut, aby odpoczął, na tym etapie możesz go jeszcze doprawić pieprzem oraz solą. 

Sałatka szopska

1. Ogórka obierz że skórki i pokrój pod kątem 45° w cieniutkie paseczki i przełóż do miski.

2. Dodaj pokrojonego pomidora, cebulkę w cienkie paseczki i czarne oliwki, całość dopraw świeża bazylią, sokiem z cytryny, solą oraz oliwą z oliwek.

3. na samym końcu dodaj pokruszony ser bałkański i całość dokładnie wymieszaj. 

 

Przygotowanie kanapki:

1. Kromki chleba kukurydzianego podpiecz z obu stron na patelni grillowej

2. Spód kanapki posmaruj musztardą z whisky, która dopełni słodycz kukurydzianego pieczywa.

3. Połóż chrupiącą sałatę masłowa, pljeskavice i starannie wyłóż sałatkę szopską,

4. Kanapkę przykryj drugą warstwą grillowanego pieczywa i gotowe! 

A jeżeli kochasz różnego rodzaju kanapki, koniecznie sprawdź... przepis na kanapkę polską wg Piotra Ogińskiego

 

Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki? 

POBIERZ EBOOKA

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak