Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pljeskavica
-
mielona wołowina
125 gramów -
mielona karkówka wieprzowa
125 gramów -
czosnek
1 ząbek -
cebula
1 sztuka -
Pieprz czarny Prymat w młynku
do smaku -
sól morska Prymat w młynku
do smaku -
Oregano suszone Prymat
1/2 łyżeczki -
kwaśna śmietana 18%
1 łyżka
Sałatka szopska
-
pomidor
1 sztuka -
ogórek
1 sztuka -
cebula biała
1 sztuka -
oliwa
2 łyżki -
sok z cytryny
1 łyżeczka -
oliwki czarne Smak
8 sztuk -
bazylia świeża
-
biały ser bałkański
30 gramów
Pozostałe składniki
-
chleb kukurydziany
2 kromki -
Musztarda ze śliwowicą Prymat
2 łyżeczki -
sałata masłowa
Przepis i sposób przygotowania Kanapka bałkańska wg Piotra Ogińskiego
Pljeskavica
1. Do miseczki przełóż mielone mięso wołowe oraz z karkówki, dodaj posiekany czosnek oraz cebulkę, całość dopraw pieprzem, solą oraz oregano i dokładne wymieszaj.
2. Kiedy masa jest już gotowa rozłóż ją cienko na pergaminie, na środek wyłóż łyżkę kwaśnej śmietany i zawiń ją w środku mięsa kształtując swojego burgera.
3. Mięso smaż na rozgrzanej patelni ok 4 minuty z każdej strony
4. Usmażonego burgera odłóż na talerz i zostaw na 5 minut, aby odpoczął, na tym etapie możesz go jeszcze doprawić pieprzem oraz solą.
Sałatka szopska
1. Ogórka obierz że skórki i pokrój pod kątem 45° w cieniutkie paseczki i przełóż do miski.
2. Dodaj pokrojonego pomidora, cebulkę w cienkie paseczki i czarne oliwki, całość dopraw świeża bazylią, sokiem z cytryny, solą oraz oliwą z oliwek.
3. na samym końcu dodaj pokruszony ser bałkański i całość dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie kanapki:
1. Kromki chleba kukurydzianego podpiecz z obu stron na patelni grillowej
2. Spód kanapki posmaruj musztardą ze śliwowicą, która dopełni słodycz kukurydzianego pieczywa.
3. Połóż chrupiącą sałatę masłowa, pljeskavice i starannie wyłóż sałatkę szopską,
4. Kanapkę przykryj drugą warstwą grillowanego pieczywa i gotowe!
A jeżeli kochasz różnego rodzaju kanapki, koniecznie sprawdź... przepis na kanapkę polską wg Piotra Ogińskiego
Chcesz więcej pysznych przepisów na kanapki?
Jeżeli nie jadasz mięsa, możesz przygotować tą wspaniałą bałkańską kanapkę w wersji wegetariańskiej. Wystarczy że zamiast grillowanej pljeskavicy użyjesz twardego sera haloumi, którego plastry ugrillujesz na patelni przez 2 minut z każdej strony.![]()
Komentarze (0)