odc. 6 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Pikantne placuszki z selerem, odc. 6

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Pikantne placuszki z selerem, które świetnie sprawdzą się w roli lunchu, obiadu czy kolacji. Warzywa połączone z serem, w towarzystwie wędzonej piersi z kurczaka. Całość podkreślona lekko chrzanowym smakiem. To jest pyszne!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • ziemniaki średnie

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • szczypiorek

    1/6 pęczek
  • otręby żytnie

    1 łyżka
  • ser żółty starty

    2 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • mąka

    2 łyżki
  • wędzona pierś z kurczaka

    1/2 sztuki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • krem chrzanowy Smak

    3 łyżeczki
  • pestki dyni

    3 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • Rozmaryn suszony Prymat

    do smaku
  • papryczka chili (posiekana)

    1 sztuka

Do dekoracji

  • konserwowe ogóreczki z chili Smak

    6 sztuk
  • koperek świeży

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masa na kotleciki:

  • Na tarce o grubych oczkach trzemy ziemniaki i seler.
  • Do tego samego naczynia dodajemy drobno pokrojone chili i ząbek czosnku.  Na koniec dosypujemy tarty ser.
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
  • Dosypujemy roztarty w dłoniach majeranek, dodajemy otręby i dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy rozmarynem.
  • Wbijamy jedno jajko, siekany szczypiorek i pestki dyni. 
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by mieć pewność, że dobrze się ze sobą połączą, następnie dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.

 

Smażenie:

  • Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki i doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
  • Odsączamy kotleciki z tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Dodatki:

  • Ogóreczki przekrawamy na pół.
  • Wędzoną pierś kurczaka kroimy w plasterki o średniej grubości. 

 

Sposób podania:

  • Placuszki wykładamy na talerz.
  • Na każdy z placuszków kładziemy plastry wędzonego kurczaka, które smarujemy kremowym chrzanem.
  • Danie dekorujemy ogóreczkami i koperkiem.

 

Smacznego!

Doradca Smaku
Seler nie ściemnieje jeśli skroplimy go sokiem z cytryny lub włożymy do wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat