Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Pikantne placuszki z selerem, odc. 6

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(66)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pikantne placuszki z selerem, które świetnie sprawdzą się w roli lunchu, obiadu czy kolacji. Warzywa połączone z serem, w towarzystwie wędzonej piersi z kurczaka. Całość podkreślona lekko chrzanowym smakiem. To jest pyszne!

Składniki:

Główne składniki

ziemniaki średnie 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
szczypiorek 1/6 pęczek
otręby żytnie 1 łyżka
ser żółty starty 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
mąka 2 łyżki
wędzona pierś z kurczaka 1/2 sztuki
olej rzepakowy do smażenia
krem chrzanowy Smak 3 łyżeczki
pestki dyni 3 łyżki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
papryczka chili (posiekana) 1 sztuka

Do dekoracji

konserwowe ogóreczki z chili Smak 6 sztuk
koperek świeży 1 pęczek

Porada

Seler nie ściemnieje jeśli skroplimy go sokiem z cytryny lub włożymy do wody.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pikantne placuszki z selerem, odc. 6

Masa na kotleciki:

  • Na tarce o grubych oczkach trzemy ziemniaki i seler.
  • Do tego samego naczynia dodajemy drobno pokrojone chili i ząbek czosnku.  Na koniec dosypujemy tarty ser.
  • Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
  • Dosypujemy roztarty w dłoniach majeranek, dodajemy otręby i dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy rozmarynem.
  • Wbijamy jedno jajko, siekany szczypiorek i pestki dyni. 
  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by mieć pewność, że dobrze się ze sobą połączą, następnie dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.

 

Smażenie:

  • Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki i doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
  • Odsączamy kotleciki z tłuszczu na ręczniku papierowym.

 

Dodatki:

  • Ogóreczki przekrawamy na pół.
  • Wędzoną pierś kurczaka kroimy w plasterki o średniej grubości. 

 

Sposób podania:

  • Placuszki wykładamy na talerz.
  • Na każdy z placuszków kładziemy plastry wędzonego kurczaka, które smarujemy kremowym chrzanem.
  • Danie dekorujemy ogóreczkami i koperkiem.

 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak