Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Pikantne placuszki z selerem, odc. 6
Masa na kotleciki:
- Na tarce o grubych oczkach trzemy ziemniaki i seler.
- Do tego samego naczynia dodajemy drobno pokrojone chili i ząbek czosnku. Na koniec dosypujemy tarty ser.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
- Dosypujemy roztarty w dłoniach majeranek, dodajemy otręby i dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy rozmarynem.
- Wbijamy jedno jajko, siekany szczypiorek i pestki dyni.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, by mieć pewność, że dobrze się ze sobą połączą, następnie dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy.
Smażenie:
- Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki i doprawiamy je do smaku solą i pieprzem.
- Odsączamy kotleciki z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Dodatki:
- Ogóreczki przekrawamy na pół.
- Wędzoną pierś kurczaka kroimy w plasterki o średniej grubości.
Sposób podania:
- Placuszki wykładamy na talerz.
- Na każdy z placuszków kładziemy plastry wędzonego kurczaka, które smarujemy kremowym chrzanem.
- Danie dekorujemy ogóreczkami i koperkiem.
Smacznego!