Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta czosnkowa z jajek i serka topionego

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 4-6 szt.
serek topiony 200-300 g
majonez tradycyjny 1-2 łyżki
czosnek 2-3 ząbki
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
Musztarda miodowa Prymat 1-2 łyżeczki

Porada

Najczęściej stosuję w tej paście sprawdzone proporcje składników - na każdą 100g kosteczkę serka topionego dodaję 2 jajka i 1 spory ząbek czosnku. Reszta składników do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta czosnkowa z jajek i serka topionego

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować na twardo, ale możliwie jak najkrócej, aby nie miały sinego żółtka. Ostudzić, obrać i utrzeć na tarce o dowolnych oczkach.
Krok 1 - Pasta czosnkowa z jajek i serka topionego foto
2
Serki topione pozostawić w temperaturze pokojowej, aby były miękkie - dodać do jajek.
Krok 2 - Pasta czosnkowa z jajek i serka topionego foto
3
Dołożyć od razu część majonezu i rozgnieść widelcem na jednolitą pastę.
W razie konieczności dołożyć nieco majonezu.
Krok 3 - Pasta czosnkowa z jajek i serka topionego foto
4
Pastę doprawić do smaku świeżo wyciśniętym czosnkiem, solą i dużą ilością pieprzu.
Krok 4 - Pasta czosnkowa z jajek i serka topionego foto
5
Wymieszać dokładnie doprawiając musztardą i przełożyć do szczelnego pojemnika - wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 5 - Pasta czosnkowa z jajek i serka topionego foto
6
Podawać na ulubionym rodzaju pieczywa - ja lubię na żytnich tostach.
Krok 6 - Pasta czosnkowa z jajek i serka topionego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JellyFruits 24.09.2016 08:41
Muszę wypróbować
BobMay 18.09.2016 19:56
smakowita
Motorek 13.09.2016 20:53
fajne śniadanko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak