Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasiasty sernik

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg zmielony 1 kg
jajko 6 szt
budyń waniliowy 2 szt
cukier puder 1 1/3 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 10 dag
mąka ziemniaczana 1 łyż
kakao 1 łyż
czekolada gorzka 10 dag
biała czekolada 10 dag
sól 1 szczypta
herbatniki na spód

Przepis i sposób przygotowania na: Pasiasty sernik

Kroki postępowania

1
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniową dodajemy twaróg i dokładnie miksujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone i wystudzone masło oraz wsypujemy proszki budyniowe. Dokładnie mieszamy. Do ciasta dodajemy ubitą z dodatkiem soli pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Krok 1 - Pasiasty sernik foto
4
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i kakao i dokładnie mieszamy, a do drugiej części dodajemy roztopioną czekoladę białą i mąkę ziemniaczaną.
Krok 2 - Pasiasty sernik foto
5
Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki. Następnie wlewamy na środku dwie łyżki ciemnego ciasta, a na to dwie łyżki białego. Wykonujemy te czynność do wyczerpania ciasta. Ciasto lekko potrząsamy aby wierzch ciasta dobrze się wyrównał. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
Krok 3 - Pasiasty sernik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 28.05.2015 09:40
Smaczny serniczek :)
Mama niejadka 28.05.2015 08:23
Śliczna pasiasta zebra :)
norweska20 28.05.2015 00:51
serniczek wyśmienity
wwwiolka 27.05.2015 23:09
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak