Parzona szynka uwędzona.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wędzona

    1,8 kg
  • cebula

    2 duża sztuka
  • czosnek

    4 spore ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    15 kulek
  • Ziele angielskie całe Prymat

    8 kulek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z dodatkiem ziela angielskiego,liści laurowych,pieprzu, pokrojonych w plastry cebul i obranych ząbków czosnku. Płomień zmniejszyć tak,by woda się nie gotowała.Włożyć szynkę surową,wędzoną, by cała była pokryta wodą.Ma się parzyć a nie gotować, temp. wody powinna mieć ok.80 stopni. Średnio czas parzenia u mnie to 1 godzinę na 1 kg mięsa, czyli w tym przypadku 1 godzinę i 48 minut. Zaraz po wyłączeniu gazu włożyć szynkę do bardzo zimnej wody na kilka minut, aby szynka stężała i zatrzymała wewnątrz soczystość. Wyjąć ją,osuszyć i w sumie już można podawać z chrzanem,sosem lub bez żadnych dodatków.Można podawać na ciepło i na zimno.Smak jest rewelacyjny. Wywar z parzenia szynki przecedziłam przez sitko i wykorzystałam jako bazę do żurku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 25.02.2013 08:59
pysznie
misia53 24.02.2013 17:59
Ja zaczęłam od boczków teraz kolej na szyneczkę
danusia19671 23.05.2012 20:37
Taka jak lubię
iziona 25.04.2012 13:06
Wygląda obłędnie pysznie jak dla takiego mięsożercy jak ja:) nie ma to jak domowa szyneczka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat