Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parzaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże 25 g
mleko 1 szklanka
cukier kryształ 2 łyżeczki
żółtko jajek 2 sztuki
sól szczypta
dżem 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Parzaki

Kroki postępowania

1
Drożdże pokruszyć do miski, zalać ciepłym mlekiem i dodać cukier. Dobrze wymieszać i zostawić do podrośnięcia.
Do duzej miski wsypać mąke, sól i żółtka i wlać podrośnięte drożdże wszystko ze sobą wymieszać i zagnieści na gładkie ciasto. Odstawić do podwojenia objętości.
Krok 1 - Parzaki foto
2
Ciasto po wyrośnięciu lekko zagnieść i rozwałkować na ok. 1,5cm, następnie wycinać krążki szklanką. Można do srodka dodać dżemu i zlepić ze sobą boki(ja zrobiłam tak połowe mojego ciasta. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15min.
Krok 2 - Parzaki foto
3
Wyrośnięte bułeczki układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy ok. 15 min, do puszystosci.
Krok 3 - Parzaki foto
4
Nasze parzaki mozna podać z roztopionym masłem i posypanym cukrem lub z dżemem
SMACZNEGO!!!
Krok 4 - Parzaki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniach32 31.05.2014 18:09
dziękuje :D
Cranberry 04.03.2014 15:29
pycha są mamusia takie robiła u mnie się jadło z sokiem malinowym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak