Parówki zapiekane w kruchym cieście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • parówki

    4 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • olej

    0,5 szklanki
  • woda

    10 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • czosnek

    1 ząbek
  • pietruszka

    trochę
  • cebula biała

    1 sztuka
  • ser żółty

    parę plasterków
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos:

W miseczce wymieszać posiekaną na drobną kosteczkę cebulę z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i pietruszką. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Polecam poeksperymentowanie - można dodać zioła prowansalskie lub odrobinę pikantnej papryki, wszystko zależy od gustów.

Ciasto:

Dwie szklanki mąki wymieszać z olejem i wodą, doprawić odrobiną soli. Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie rozwałkować na cienki placek, który należy podzielić na 4 równe części. Na każdym powstałym płacie należy umieścić w odległości pół centymetra od krawędzi kilka plasterków sera, a na nich sos oraz parówki - to ładnie zawinąć.
Na wysmarowaną blachę umieścić parówki w cieście i zapiekać w piekarniku 35-40 minut w temperaturze 200 stopni aż się zrumienią i będą kruche.
Bardzo polecam ten przepis, u mnie w domu zagościł już na stałe w jadłospisie :)
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jolaxa1 11.12.2011 21:24
super
Magdalena80 18.11.2011 23:00
ciekawa propozycja
magical66 21.06.2011 23:41
świetnie wyglada
wiola28a 15.06.2011 10:02
uwielbiam
wiola28a 15.06.2011 10:02
uwielbiam
wiola28a 24.05.2011 15:51
super
wiola28a 24.05.2011 15:51
super
kate.500 13.04.2011 13:28
super przepis,
bami 21.03.2011 18:01
ciekawy pomysł, oj ciekawy :)
matii6 30.01.2011 15:14
interesujące

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat