Parówki z cieście francuskim, z sezamem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

  • parówki

  • jajko

  • śmietanka

  • sezam

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone. Wyjmuję je z zamrażarki ok. 2-3 godzin wcześniej żeby zmiękło. Podsypując blat odrobiną maki rozwałkowuję je nieco cieniej i radełkiem albo nożem wykrawam długie, wąskie paski. Z parówek zdejmuję osłonki - używam parówek typu Berlinki, cienkich i chudych. Każdą owijam spiralnie najpierw jednym a potem na przemian drugim paskiem. Końce zaciskam. Jajko roztrzepuję z 2-3 łyżkami śmietanki i smaruję zawinięte parówki. Następnie obtaczam je w sezamie i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 st. C aż ciasto ładnie się zrumieni. Podaję gorące z dodatkiem sosu do parówek albo po prostu z ketchupem.

Jedno opakowanie ciasta francuskiego wystarcza mi na przygotowanie ok. 12-16 parówek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 08.09.2014 09:26
wyjątkowo smacznie się prezentują
dagmara020 08.08.2012 17:52
język ucieka na sam widok
jogobella23 21.03.2012 19:56
pycha
andzia123 10.03.2012 08:58
fantastyczne
Misia90 24.09.2011 09:54
ekstra
Marysia 24.09.2011 09:47
super
Karolina69 24.09.2011 09:43
fajne
barbara11561 07.06.2011 09:11
Są bardzo pyszne:)
Agnieszka_B 10.12.2010 14:57
Ciekawy pomysł godny polecenia:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat