Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki w cieście francuskim

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Bardzo szczegółowo rozpisany przepis na parówki w cieście francuskim, z którym nauczysz się perfekcyjnie zawijać ciasto!

Składniki:

mąka 250 gramów
masło 250 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 5 gramów
woda 150 mililitrów
parówki 6 - 12 sztuk
jajko do posmarowania do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście francuskim

Jeśli nie wiedziałeś jak zawinąć parówki w ciasto francuskie, to czynność ta nie będzie miała już żadnych tajemnic! 

Z tego przepisu krok po kroku nauczysz się:

  • jak przygotować elastyczne ciasto francuskie?
  • jak rozwałkowywać, składać, chłodzić ciasto i wycinać kwadraty?
  • jak zawinąć parówki w ciasto francuskie?
  • ile należy piec parówki w cieście francuskim?

Kroki postępowania

1
Sól rozprowadzić w wodzie, połowę wody połączyć z mąką i zacząć wyrabiać, po kilku minutach dodać resztę wody i kontynuować wyrabianie aż...
Krok 1 - Parówki w cieście francuskim foto
2

... powstanie elastyczna kula ciasta.

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. 

W tym samym czasie wyjąć masło z lodówki by uzyskało temperaturę podobną do ciasta.

Krok 2 - Parówki w cieście francuskim foto
3

Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie rozwałkować, masło posypać mąką i położyć na cieście.

Krok 3 - Parówki w cieście francuskim foto
4

Zawinąć brzegi ciasta i przykryć nim masło.

Krok 4 - Parówki w cieście francuskim foto
5

Kopertę z ciasta rozwałkować.

Krok 5 - Parówki w cieście francuskim foto
6

Złożyć brzegi do środka.

Krok 6 - Parówki w cieście francuskim foto
7

Tak złożone ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min.

Krok 7 - Parówki w cieście francuskim foto
8

Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto wzdłuż prawego boku (patrz zdjęcie), złożyć ponownie, przekręcić o 90 stopni i wstawić do lodówki na 30 minut. 

Proces rozwałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć w sumie 3 razy. 

Krok 8 - Parówki w cieście francuskim foto
9

Gotowe ciasto ciąć w paski i owijać nimi parówki lub...

Krok 9 - Parówki w cieście francuskim foto
10

... wycinać kwadraty i owijać nimi parówki.

Krok 10 - Parówki w cieście francuskim foto
11

Jeśli zdecydujecie się na owijanie w kwadraty, należy zrobić kilka cięć na wierzchu.

Krok 11 - Parówki w cieście francuskim foto
12

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciasta. Blaszkę z parówkami wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut (do zarumienienia).

Krok 12 - Parówki w cieście francuskim foto
13
Smacznego!
Krok 13 - Parówki w cieście francuskim foto

Wiesz już jak zrobić parówki w cieście francuskim.

Jeśli chciałbyś zawinąć parówki w ciasto drożdżowe lub kukurydziane sięgnij po poniższe przepisy:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 25.06.2017 07:11
Bardzo smaczne połączenie. Świetny przepis.
Łucja 11.03.2014 16:28
pysznie wygląda!
Alex_M 08.03.2014 14:52
super przekąski :)
anusq18
anusq18 05.03.2014 17:44
znakomite i przepyszne
gosia56 05.03.2014 09:40
super robiłam kiedyś podobnie
adelajda 05.03.2014 09:38
już od jakiegoś czasu zabieram się do zrobienia ciasta francuskiego :)
Cranberry 05.03.2014 08:54
pyszna kolacja :)
gosia1988 04.03.2014 20:39
lubię takie
Janina 04.03.2014 20:37
Świetna zakąska;)
Koper 04.03.2014 20:16
Samodzielnie zrobione ciasto francuskie- super :)
blankkaa 04.03.2014 19:49
Bardzo smaczne połączenie. Większość dzieci przepada za parówkami, a tak podane na pewno okażą się sukcesem. Świetny przepis.
elka72 04.03.2014 19:48
Gratuluję własnego ciasta francuskiego.Paróweczki świetne.
eMMe 04.03.2014 19:37
Super na drugie śniadanie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak