Parówki w cieście francuskim

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • masło

    250 g
  • sól

    5 g
  • woda

    150 ml
  • parówki

    6-12 szt
  • jajko

    do posmarowania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Parówki w cieście francuskim foto
Sól rozprowadzić w wodzie, połowę wody połączyć z mąką i zacząć wyrabiać, po kilku minutach dodać resztę wody i kontynuować wyrabianie aż...
Krok 2 - Parówki w cieście francuskim foto
... powstanie elastyczna kula ciasta;
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut;
W tym samym czasie wyjąc masło z łodówki by uzyskało temperaturę podobną do ciasta;
Krok 3 - Parówki w cieście francuskim foto
Ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie rozwałkować, masło posypać mąką i położyć na cieście;
Krok 4 - Parówki w cieście francuskim foto
Zawinąć brzegi ciasta i przykryć nim masło;
Krok 5 - Parówki w cieście francuskim foto
Kopertę z ciasta rozwałkować;
Krok 6 - Parówki w cieście francuskim foto
Złożyć brzegi do środka;
Krok 7 - Parówki w cieście francuskim foto
Tak złożone ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 30 min;
Krok 8 - Parówki w cieście francuskim foto
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto wzdłuż prawego boku ( patrz zdjęcie), złożyć ponownie, przekręcić o 90 stopni i wstawić do lodówki na 30 minut;
Proces rozwałkowania, składania i chłodzenia powtórzyć w sumie 3 razy;
Krok 9 - Parówki w cieście francuskim foto
Gotowe ciasto ciąć w paski i owijać nimi parówki lub..
Krok 10 - Parówki w cieście francuskim foto
...wycinać kwadraty i owijać nimi parówki;
Krok 11 - Parówki w cieście francuskim foto
Jeśli zdecydujecie się na owijanie w kwadraty, należy zrobić kilka cięć na wierzchu;
Krok 12 - Parówki w cieście francuskim foto
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni;
Jajko roztrzepać i posmarować nim wierzch ciasta; Blaszkę z parówkami wstawić do nagrzanego piekaarnika na 20-25 minut ( do zarumienienia);
Krok 13 - Parówki w cieście francuskim foto
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka-87-25 25.06.2017 07:11
Bardzo smaczne połączenie. Świetny przepis.
Łucja 11.03.2014 16:28
pysznie wygląda!
Alex_M 08.03.2014 14:52
super przekąski :)
anusq18 05.03.2014 17:44
znakomite i przepyszne
gosia56 05.03.2014 09:40
super robiłam kiedyś podobnie
adelajda 05.03.2014 09:38
już od jakiegoś czasu zabieram się do zrobienia ciasta francuskiego :)
Cranberry 05.03.2014 08:54
pyszna kolacja :)
gosia1988 04.03.2014 20:39
lubię takie
Janina 04.03.2014 20:37
Świetna zakąska;)
Koper 04.03.2014 20:16
Samodzielnie zrobione ciasto francuskie- super :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat