Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parówki w cieście drożdżowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
margaryna 40 g
mleko ciepłe 5 łyżek
sól szczypta

Zaczyn

drożdże świeże 15 g
mleko ciepłe 0,5 szklanki
cukier kryształ 1 łyżeczka
mąka pszenna 1 łyżeczka

Pozostałe składniki

parówki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
ketchup do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Parówki w cieście drożdżowym

1. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu. Ciasto przerobić.
2. Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty. Na każdy prostokąt nałożyć parówkę, zwinąć.
3. Ciasto posypać z wierzchu słodką papryką. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Piec ok 30 min w temp 180 st C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 03.12.2016 00:04
Prosto, tanio, szybko i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak