Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

parowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka 1/2 kg
drożdże 4 dek
cukier 3 łyżki
masło 20 dek
jajko 1 szt
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: parowe

Kroki postępowania

1
Z 1/3 mleka, łyżki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę składników i wyrośnięty zaczyn, wyrobić gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 1 - parowe foto
2
Następnie ciasto wałkujemy na grubość około 2 centymetry i literatką wykrawamy kółka, które układamy na wysypanym mąką podłożu i zostawiamy do wyrośnięcia
Krok 2 - parowe foto
3
Na garnek naciągamy gazę lub lnianą ścierkę lejemy wodę i zagotowywujemy pod przykryciem . Ułożyć luźno porowe , przykryć i gotować na parze20 min. Podawać na słodko lub z sosem z pieczeni.
Krok 3 - parowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 09.11.2013 14:28
pyszne pampuchy
teresa18 19.09.2012 18:52
bardzo lubię, ale rzadko je robię
agataw1990 24.08.2012 15:09
dawno nie jadlam
traktorek 07.08.2012 20:29
pychota
Aneta41 31.07.2012 22:55
drożdzowe- pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak