Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Parowane bułeczki z jagodami.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
cukier
mleko 500 ml
drożdże 100 g
jajko 2 sztuki
olej 3 łyżki
jagody 0,5 kg
cukier waniliowy 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Parowane bułeczki z jagodami.

Całą ilość mleka podgrzać na gazie, mleko ma być ciepłe, ale należy uważać, by go nie zagotować. Do mleka zaraz po podgrzaniu rozkruszyć drożdże oraz dodać jajka i 1 szklankę cukru. Całość rozmieszać. Mąkę (6 szklanek) przesiać na stolnicę. Dodać do mąki mleko z rozpuszczonymi drożdżami i z dodanym cukrem oraz jajkami. Do wszystkich składników dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto przełożyć do miski i odstawić w cieple miejsce przykrywając je ściereczką, by zwiększyło swoją objętość. Ja odstawiłam ciasto do wyrośnięcia na około 45 minut. W międzyczasie opłukać, oczyścić i osuszyć jagody. Do jagód dosypać 2 łyżki mąki, trochę cukru i 3 łyżeczki cukru waniliowego, wymieszać jagody z mąka i z cukrami, by cale owoce były nimi pokryte. Brać trochę wyrośniętego ciasta drożdżowego, rozpłaszczać go na dłoni, a na jego środek kłaść trochę jagód obsypanych mąką i cukrem. Chować jagody do środka formując bułeczkę. W dużym garnku zagotować wodę, by wrzała. Na garnku ułożyć sitko przykryte ściereczką lub czystym, tetrowym materiałem, można też wykorzystać specjalne urządzenie, naczynie do parowania. Kłaść uformowane bułeczki na sitku umieszczonym na garnku z wrzącą wodą i przykrywać je miską (najlepiej metalową). Parować bułeczki przez około 10 minut pod przykryciem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 10.08.2014 19:11
Oj smakowite te bułeczki, mniam!
fotoviderek 05.08.2014 07:30
Świetny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak