Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Parfait kokosowe
-
cukier trzcinowy
90 g -
żółtko jajek
2 szt. -
mleko kokosowe
85 g -
rum kokosowy
20 g -
bita śmietana
200 g
Mleczna czekolada
-
śmietana
100 g -
tymianek
1 gałązka -
czekolada mleczna
120 g
Tiul czekoladowy
-
masło
20 g -
cukier puder
40 g -
sok owocowy
20 ml -
glukoza w płynie
20 g -
mąka pszenna typ 500
16 g -
kakao
8 g
Do dekoracji
-
puree z mango
20 g -
mini beziki
Sposób przygotowania
Parfait kokosowe: cukier trzcinowy podgrzać z odrobiną wody do temperatury 120°C i wymieszać z żółtkami. Całość ubić do lekkiej postaci bazy musu z żółtek i syropu cukrowego. Mleko kokosowe wymieszać z Malibu, dodać do bazy masy z żółtek, a następnie wymieszać z bitą śmietaną. Parfait przełożyć do silikonowych foremek i zamrozić.
Mleczna czekolada: śmietanę zagotować z tymiankiem, zdjąć z ognia, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie dodać czekoladę, a na końcu mango.
Tiul czekoladowy: masło, cukier, glukozę i sok owocowy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i kakao, cały czas energicznie mieszając (szybkie mieszanie jest bardzo ważne). Masę wylać na matę silikonową lub pergamin i cienko rozsmarować. Piec 2 minuty w temperaturze 160°C.
Czekoladę rozsmarować na talerzach, na niej ułożyć parfait kokosowe. Udekorować tiulem czekoladowym, mini bezikami, musem z mango oraz jadalnymi kwiatkami.
Komentarze (12)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (2)