Przepis i sposób przygotowania na: Parfait kokosowe z mleczną czekoladą i nutką tymianku Roberta Sowy
Parfait kokosowe: cukier trzcinowy podgrzać z odrobiną wody do temperatury 120°C i wymieszać z żółtkami. Całość ubić do lekkiej postaci bazy musu z żółtek i syropu cukrowego. Mleko kokosowe wymieszać z Malibu, dodać do bazy masy z żółtek, a następnie wymieszać z bitą śmietaną. Parfait przełożyć do silikonowych foremek i zamrozić.
Mleczna czekolada: śmietanę zagotować z tymiankiem, zdjąć z ognia, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie dodać czekoladę, a na końcu mango.
Tiul czekoladowy: masło, cukier, glukozę i sok owocowy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i kakao, cały czas energicznie mieszając (szybkie mieszanie jest bardzo ważne). Masę wylać na matę silikonową lub pergamin i cienko rozsmarować. Piec 2 minuty w temperaturze 160°C.
Czekoladę rozsmarować na talerzach, na niej ułożyć parfait kokosowe. Udekorować tiulem czekoladowym, mini bezikami, musem z mango oraz jadalnymi kwiatkami.