Parfait kokosowe z mleczną czekoladą i nutką tymianku Roberta Sowy

Parfait kokosowe z mleczną czekoladą i nutką tymianku Roberta Sowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Parfait kokosowe

  • cukier trzcinowy

    90 g
  • żółtka

    2 szt.
  • mleko kokosowe

    85 g
  • rum kokosowy

    20 g
  • bita śmietana

    200 g

Mleczna czekolada

  • śmietana

    100 g
  • tymianek

    1 gałązka
  • czekolada mleczna

    120 g

Tiul czekoladowy

  • masło

    20 g
  • cukier puder

    40 g
  • sok owocowy

    20 ml
  • glukoza w płynie

    20 g
  • mąka pszenna typ 500

    16 g
  • kakao

    8 g

Do dekoracji

  • puree z mango

    20 g
  • mini beziki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robert Sowa poleca:
Parfait kokosowe: cukier trzcinowy podgrzać z odrobiną wody do temperatury 120°C i wymieszać z żółtkami. Całość ubić do lekkiej postaci bazy musu z żółtek i syropu cukrowego. Mleko kokosowe wymieszać z Malibu, dodać do bazy masy z żółtek, a następnie wymieszać z bitą śmietaną. Parfait przełożyć do silikonowych foremek i zamrozić.


Mleczna czekolada: śmietanę zagotować z tymiankiem, zdjąć z ognia, przykryć folią aluminiową i odstawić na 15 minut. Następnie dodać czekoladę, a na końcu mango.

Tiul czekoladowy: masło, cukier, glukozę i sok owocowy zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i kakao, cały czas energicznie mieszając (szybkie mieszanie jest bardzo ważne). Masę wylać na matę silikonową lub pergamin i cienko rozsmarować. Piec 2 minuty w temperaturze 160°C.

Czekoladę rozsmarować na talerzach, na niej ułożyć parfait kokosowe. Udekorować tiulem czekoladowym, mini bezikami, musem z mango oraz jadalnymi kwiatkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ilus18

27.01.2015 08:11
Wyborne :)

bietka

11.01.2015 15:50
wygląda pięknie i smakowicie :)

Lucan

09.01.2015 18:35
Wow... jeśli smakuje tak jak wygląda.... oj :)

Agnieszka-87-25

09.01.2015 15:49
smaczny jest

Katarzyna59

09.01.2015 15:44
wygląda obłędnie

Wiktoria29

09.01.2015 15:01
rewelacyjny deser i do tego przepięknie podany

Kuchnia Marty

09.01.2015 14:55
Obłędny deser! Kulinarne dzieło sztuki. Szkoda by mi było zjeść jak bym dostała takie słodkie cudo :)

kasia.s

09.01.2015 14:48
Imponujące...

msmariusz

09.01.2015 14:47
kolorowo aż brzuch ściska z głodu

Sroczka

09.01.2015 14:47
Ależ ten deser pysznie wygląda.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat