Snow balls, czyli trufle handmade .*.

Snow balls, czyli trufle handmade .*.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło

    110 g (w pokojowej temperaturze)
  • gorzka czekolada

    40 g
  • czekolada mleczna

    40 g
  • cukier puder

    100 g

Posypka

  • cukier puder

    50 g
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 opakowanie
  • kakao

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuścić połamane na kostki czekolady. Masło pokroić w małą kosteczkę. Czekoladę gorzką i mleczną połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
Masło rozdrobnić i utrzeć mikserem z cukrem pudrem na miękką jednolitą masę. Następnie cały czas miksując, stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aby masa stężała, lecz nadawała się do formowania.
Uformować z masy stożki lub kulki i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Wyjąć z lodówki i część posypać kakao, a część posypką z cukru pudru zmieszanego z cukrem z prawdziwą wanilią.
Doradca Smaku
Aby trufle miały jeszcze bardziej świąteczny charakter, w momencie ubijania mikserem masła z cukrem można dodać szczyptę cynamonu lub Przyprawy do piernika, ciast i deserów Prymat.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat