Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowy chlebek.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże 5 dag
woda ciepła 300 ml
cukier 1 łyżeczka
sól półtorej łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
papryczka chili 1 mała sztuka

Dodatkowo

olej 1 łyżka
otręby pszenne 1 łyżka
mąka pszenna 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowy chlebek.

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Papryczkę przekroić i usunąć pestki ,następnie bardzo drobno pokroić.
Do mąki dodać sól,olej,drożdże,pokrojoną papryczkę,paprykę w proszki i stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto,wyrabiając około 5 minut.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Krok 1 - Paprykowy chlebek. foto
4
Po tym czasie z ciasta uformować bochenek,przełożyć do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm.Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie piec około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.Upieczony chlebek wystudzić.
Krok 2 - Paprykowy chlebek. foto
5
Wystudzony chlebek pokroić i podawać.
Krok 3 - Paprykowy chlebek. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 19.03.2017 18:36
Dziękuję:)
gusia1000 25.01.2015 00:54
Kolejny fajny Twój wypiek.
eliza135 11.01.2015 20:55
ciekawie wygląda i na pewno dobrze smakuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak