Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowo-marchewkowa sałatka na zimę

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka zielona 1 kg
papryka czerwona 1 kg
papryka żółta 1 kg
marchew 1,5 kg
pietruszka 0,75 dag
cebula 0,75 dag
Zalewa:
woda 4 szklanki
ocet 1 szklanka
olej 0,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
sól 0,3 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 ziarna
pieprz do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowo-marchewkowa sałatka na zimę

Z podanych składników przygotowujemy zalewę, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i pestki a miąższ kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy, myjemy, gotujemy na półtwardo, odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy, zalewamy przygotowaną zalewą, zagotowujemy i gotujemy ok. 2-3 min. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak