Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makrela wędzona
jajko 2 szt.
cebula biała 1 mała szt.
ogórek kiszony 1 szt.
majonez light 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1,5 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
sól i pieprz
oregano świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Paprykowa pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

Dziś rybnie za sprawą pożywnej i smakowtej pasty z makreli z dodatkiem papryki mielonej oraz aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także farsz do naleśników czy jajek. Polecam ją na śniadanie, gdyż dostarczy nam dużo kwasów omega 3 i 6, białka, a także doda wiele energii. Warto ją przygotować teraz, gdyż w makreli znajdziemy drogocenny selen - pierwiastek doskonale wpływający na naszą odporność i pracę serca. Selen świetnie reguluje ciśnienie i gospodarkę hormonalną oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jeść tylko na zdrowie :)

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości oraz skóry, a kawałki ryby przekładamy do naczynia, do którego dodajemy także pokrojone jajka, majonez, kurkumę oraz słodką paprykę mieloną. Zawartość naczynia miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i kiszony ogórek oraz 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (czernym i cayenne).

Gotową pastę podajemy z ulubionym pieczywem oraz świeżym oregano. Pastę możemy wykorzystać także jako farsz do wytrawnych naleśników lub dodatek do jajek. W sezonie możemy użyć także świeżego czosnku niedźwiedziego.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 04.03.2016 11:45
lubię pasty rybne
dollce 03.03.2016 22:20
Apetyczna propozycja
Bernadeta1 10.02.2016 17:31
bardzo lubię pasty z makreli
wyattearp 10.02.2016 12:27
uwielbiam takie pasty
Madzai 10.02.2016 12:13
Bardzo lubię takie pasty :)
Malinka 10.02.2016 11:56
Uwielbiam pasty z makreli!
KORAL 10.02.2016 11:31
Czosnek niedźwiedzi jak najbardziej...
ilka01 10.02.2016 10:32
pyszności :)
Mniam 10.02.2016 10:31
Bardzo smaczna pasta do pieczywa :)
gosia56 10.02.2016 10:29
na pewno pyszna pasta;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak