Przepis i sposób przygotowania na: Papryki faszerowane ryżem, soczewicą i pieczarkami
Papryki faszerowane ryżem, soczewicą i pieczarkami to pomysł na smaczne i sycące danie wegetariańskie.
Główne składniki farszu, ugotowany ryż i soczewicę podsmażysz z pieczarkami na patelni. Nadziane papryki przygotujesz w piekarniku.
Ryż i soczewicę ugotować do miękkości.
Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę i czosnek. Po podsmażeniu dodać ugotowany ryż oraz soczewicę. Posolić, popieprzyć i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Pokroić drobno pieczarki i podsmażyć je z czosnkiem na drugiej patelni. Gdy będą gotowe, przełożyć na patelnię z ryżem i soczewicą, zamieszać i zdjąć z palnika. Dodać jajko i pomieszać do połączenia składników.
Z papryk odciąć kapelusiki, oczyścić i faszerować. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Faszerowane papryki przykryć kapelusikami i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Piec aż górna część papryk lekko zbrązowieje.
Przed podaniem na stół, do każdej papryki faszerowanej warto dołożyć kilka pokrojonych pieczarek marynowanych Smak.
Smacznego!