Papryki faszerowane komosą, indykiem i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    4 sztuki
  • komosa ryżowa

    200 gram
  • fasola czerwona z puszki

    1/2 puszki
  • ząbki czosnku

    4 sztuki
  • kukurydza w puszce

    1/3 puszki
  • cebula biała

    1 sztuka
  • fasolka szparagowa

    1 garść
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    4 szczypty
  • mięso mielone indycze

    500 gram
  • ser żółty gouda tarty

    20 gram
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • masło klarowane

    1 łyżeczka
  • jogurt grecki

    4 łyżki
  • tymianek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Papryki faszerowane komosą, indykiem i warzywami foto
komosę gotujemy w stosunku 2:1 (woda:komosa), ok.15 min aż kasza się "otworzy" jak na zdjęciu. Studzimy
Krok 2 - Papryki faszerowane komosą, indykiem i warzywami foto
papryki myjemy, osuszamy. Odcinamy czapeczki (nie wyrzucamy), i pozbywamy się całego środka, żeby zrobić jak najwięcej miejsca na farsz. Papryki posypujemy od środką solą, pieprzem i tymiankiem.
Krok 3 - Papryki faszerowane komosą, indykiem i warzywami foto
Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy fasolkę szparagową, cebulę, fasolę czerwoną, kukurydzę i kawałki papryki. Wszystko dusimy. Doprawiamy do smaku czosnkiem, tymiankiem, papryką słodką, ostrą.
Krok 4 - Papryki faszerowane komosą, indykiem i warzywami foto
Do naszego farszu na patelni dodajemy komosę, wszystko razem mieszamy i faszerujemy nasze papryki, rozgrzewamy piekarnik do 180stopni z termoobiegiem. Na tarce drobnych oczkach ścieramy ser i posypujemy wierzch papryk, zamykamy czapeczką i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Wyjmujemy i podajemy z łyżką jogurtu greckiego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 29.01.2015 10:20
bardzo smaczne danie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat