Przepis i sposób przygotowania na: Papryki faszerowane
500ml passaty pomidorowej (odjąć 2 łyżki do farszu)
1 średnia cebula
1 średnia marchewka
1 łodyga selera naciowego
250 ml bulionu warzywnego lub wody
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
Sól, pieprz
Sok z połowy cytryny
Sos pomidorowy:
Wszystkie warzywa pokroić w drobną kosteczkę. Do rondla o grubym dnie wlać oliwę i łyżkę masła dodać warzywa i smażyć aż do miękkości – od czasu do czasu mieszając. Zeszklone warzywa zalać passatą pomidorową i dusić na wolnym ogniu, podlewając wodą, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. Doprawić solą, pieprzem oraz wcisnąć sos z połowy cytryny. Zdjąć z ognia, zmiksować (dla uzyskania jeszcze gładszej konsystencji przetrzeć przez sito).
Papryki opłukać i osuszyć, odciąć górną cześć, a następnie usunąć dokładnie wszystkie nasiona. Na rozgrzaną patelnie wlać oliwę, zeszklić cebulę posiekaną w kostkę, następnie dodać czosnek i świeżą papryczkę chili (posiekaną w drobną kosteczkę) oraz kolejno papryki w proszku i kminek. Dodawać po kolei mięso, mieszając i rozdrabniając, aby było jak najbardziej sypkie i równomiernie podsmażone. Dodać 2 łyżki passaty pomidorowej, odsączoną fasolę- doprawić solą do smaku. Dusić przez kolejne 5 min. Nafaszerować papryki, każdą spiąć wykałaczką. Papryki przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego- zalać sosem pomidorowym. Na każdą paprykę położyć kawałeczek masła, między ułożyć kilka gałązek natki pietruszki.
Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika. Piec około godziny, aż papryki będą miękkie.
Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
* Przez pieczeniem papryki należy nakłuć kilka razy widelcem, dzięki temu sos odpowiednio je zmiękczy.
Smacznego!