Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka z mięsem i pieczarkami na zapiekance z kaszy gryczanej

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka żółta 6 szt
mięso mielone 300 g
pieczarki 200 g
cebula 2
kasza gryczana 1 szkl
śmietana 18 proc 200 ml
JAKO 1
sól
pieprz
Pieprz ziołowy mielony Prymat
majeranek
ziemniak 1 duzy lub 2 małe
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka z mięsem i pieczarkami na zapiekance z kaszy gryczanej

Pieczarki i cebulę posiekać i przysmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Ziemniak obrać, pokroić na kawałki , zalać 500 ml wody i gotować ok 7 min, po czym drucianym tłuczkem rozgnieść ziemniaki w wodzie w której się gotowały, dodać kaszę, zagotować, Pogotować ok 5 min ciągle mieszajc, dodać połowę przyrumienionych pieczarek, wymieszać i przykryć pokrywką. Zamieszać co jakieś 15 min. Kasza napęcznieje.
Paprykę przeciąć wzdłuż ale tylko z jednej strony, delikatnie wyciąć gniazda nasienne.
Mięso wymieszać z resztą pieczarek, doprawić solą w razie potrzeby.
Napełnić paprykę. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą.
Kaszę wymieszać ze śmietaną i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć paprykę.
posmarować paprykę oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st . Zapiekać godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 11.11.2013 11:59
no bardzo fajne
SylwiaMagdaSabin 11.11.2013 11:31
apetyczna papryka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak