Przepis i sposób przygotowania na: Papryka z mięsem i pieczarkami na zapiekance z kaszy gryczanej
Ziemniak obrać, pokroić na kawałki , zalać 500 ml wody i gotować ok 7 min, po czym drucianym tłuczkem rozgnieść ziemniaki w wodzie w której się gotowały, dodać kaszę, zagotować, Pogotować ok 5 min ciągle mieszajc, dodać połowę przyrumienionych pieczarek, wymieszać i przykryć pokrywką. Zamieszać co jakieś 15 min. Kasza napęcznieje.
Paprykę przeciąć wzdłuż ale tylko z jednej strony, delikatnie wyciąć gniazda nasienne.
Mięso wymieszać z resztą pieczarek, doprawić solą w razie potrzeby.
Napełnić paprykę. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą.
Kaszę wymieszać ze śmietaną i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć paprykę.
posmarować paprykę oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp 180st . Zapiekać godzinę.