Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka nadziewana kaszą kuskus, kukurydzą, oliwkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka 4 sztuki
kuskus 3/4 szkl
oliwki 9-12
kukurydza w puszce 1/2 puszki
masło 80 g
ser żółty do posypania
koperek
sól i pieprz
bazylia świeża do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka nadziewana kaszą kuskus, kukurydzą, oliwkami

Kaszę kuskus zalewamy szklanką bulionu, dodajemy masło, całość mieszamy i odstawiamy na 5 min. Kukurydze odsączamy, oliwki kroimy na plasterki i łączymy z kuskusem. Następnie dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy solą i pieprzem. Strąki papryki myjemy i kroimy wzdłuż tworząc 2 połówki. Gniazda nasienne usuwamy. Połówki papryki napełniamy farszem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy połówki papryk, których wierzch polewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Papryki zapiekamy około 20 minut. Po tym czasie wierzch każdej z papryk posypujemy startą mozarella lub żółtym serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 03.11.2015 19:33
Lubię takie połączenia :)
Jadwiga/Jaga85 03.11.2015 15:51
Bardzo smakowicie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak