Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka konserwowa.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka czerwona 4 kg
ocet 1,5 szklanki
woda 5,5 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 6 łyżek
Czosnek suszony Prymat 1 łyżka
ziele angielskie
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa.

Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w niezbyt małe kawałki, czy też w dłuższe paski, bądź słupki. Układać pokrojoną paprykę w czystych słoikach. Do każdego słoiczka, do papryk wrzucać po 3 – 4 ziarna ziela angielskiego i po 2 ziarna pieprzu. Przygotować zalewę do papryk: do garnka przelać ocet i wodę dodając do nich także cukier, granulowany czosnek i sól. Nastawić zalewę na gotowanie i podgrzewać ją do czasu zagotowania się składników i do momentu dokładnego rozpuszczenia się cukru, granulowanego czosnku i soli w wodzie z octem. Gorącą zalewą napełniać słoiki z powkładaną papryką. Ostrożnie i dokładnie pozakręcać słoiki. Do dużego garnka nalać wody i nastawić ją na gotowanie. Do zagotowanej w garnku wody wstawiać zakręcone słoiki z papryką w zalewie. Dobrze jeśli woda w garnku sięga tak nieco ponad więcej niż do połowy słoików z papryką. Gotować – pasteryzować papryki w zalewie w garnku z gotującą się wodą przez około 5 – 7 minut. Słoiczki z papryką po pasteryzowaniu, wyjęcia z garnka z gotującą się wodą odstawiać do góry dnem i w takiej pozycji pozostawiać je do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 08.03.2015 16:19
smaczna do kanapek
bertpvd 18.02.2015 09:42
bardzo fajny przepis i co najważniejsze można sporo zaoszczędzić robiąc ją samemu
Krzysztof15 18.02.2015 08:22
super ,tez taka robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak