Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panzanella

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czosnek 1/4 ząbka
ocet winny 1 łyżeczka
ocet balsamiczny 1 łyżka
pomidorki koktajlowe 150 gram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/3 łyżeczki
cukier 1 szczypta
bazylia 1 garść
pieczywo razowe 70 gram
oliwa 30 ml
cebula czerwona 1/4 małej sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Panzanella

Prosta sałatka, dzięki której można wykorzystać czerstwe pieczywo. Jeśli takiego nie masz to rozłóż kromki chleba na kratce (najlepiej w pobliżu źródła ciepła), co przyspieszy proces schnięcia. Zamiast pomidorków koktajlowych można użyć zwykłych pomidorów, z których należy usunąć gniazda nasienne (a w wersji de luxe obrać także ze skórki).

(zmodyfikowany przepis z "Kuchnia" Nigelli Lawson)

Cebulę pokrój w cieniutkie pióra, ząbek czosnku zetrzyj. Umieść oba składniki w miseczce, zalej octem winnym i balsamicznym.

Przekrój pomidorki na pół i dorzuć je do cebuli. Posól całość, dodaj odrobinę cukru.

Wrzuć do miski pokrojony w 2-cm kostkę (lub porwany) chleb oraz bazylię. Polej oliwą i odstaw do przegryzienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 04.09.2013 12:41
ciekawy pomysł na jedzonko
Krzysiek3 28.01.2013 21:25
super
-Natka- 24.10.2012 06:46
bardzo lubię tą sałatkę :)
Magula 23.10.2012 22:11
wygląda smakowicie
jasiek 23.10.2012 21:42
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak