Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna Cott(k)a bez żelatyny

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

baza

mleko 1 szklanka
kasza manna 4-5 łyżek
gruszki 2 szt
orzechy laskowe siekane

spód

biszkopty okrągłe 1 garść
miód 1 łyżka

sos

jeżyny 1 garść
woda 0,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Panna Cott(k)a bez żelatyny

Kroki postępowania

1
pokrojone gruszki dodaję do mleka. Czekam aż się zagotują.
Krok 1 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
2
miękkie owoce rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków (nie przejmujcie się, że od mleka oddzielił się twarożek i sok, wystarczy dobrze wymieszać.). Dodaję kaszę i mieszam
Krok 2 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
3
kiedy masa zrobi się gęsta dodaję orzechy
Krok 3 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
4
przekładam do natłuszczonych lekko pucharków wyrównując wierzch.
Krok 4 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
5
robię spód. Dobrze leśli biszkopty są lekko czerstwe. Masa bedzie bardzie chrupiąca. Można zastąpić je herbatnikami, płatkami kukurydzianymi lub w zdrowszej wersji płatkami żytnimi. Kruszę je i razem z miodem wkładam do malaksera. Kiedy sie połączą (masa nie będzie całkowicie zbita, raczek będzie w konsystencji lepkiego piasku) przechodzę do następnego etapu
Krok 5 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
6
wykładam ciasteczka na "kotkę" wrównując wierzch. Schładzam w lodówce ok godzinki
Krok 6 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
7
Robię sos. Jeżyny wkładam do garnka z dodatkiem wody. Czekam aż zmiękną
Krok 7 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
8
gdy zmiękną rozdrabniam je widelcem
Krok 8 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
9
przecieram przez sitko zbierając osad ze spodu sita (ten osad zagęści sos)
Krok 9 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
10
sos gotowy
Krok 10 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
11
deser wyciągam z pucharków podważając delikatnie nożem (trzeba to zrobić po całej długości pucharka aż do samego środka - to wymaga troszkę cierpliwości :D). polewam sosem. podaję
Krok 11 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 07.09.2014 19:51
Mniam,smacznie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak