Panna Cott(k)a bez żelatyny

Panna Cott(k)a bez żelatyny

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

baza

  • mleko

    1 szklanka
  • kasza manna

    4-5 łyżek
  • gruszki

    2 szt
  • orzechy laskowe siekane

spód

  • biszkopty okrągłe

    1 garść
  • miód

    1 łyżka

sos

  • jeżyny

    1 garść
  • woda

    0,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
pokrojone gruszki dodaję do mleka. Czekam aż się zagotują.
Krok 2 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
miękkie owoce rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków (nie przejmujcie się, że od mleka oddzielił się twarożek i sok, wystarczy dobrze wymieszać.). Dodaję kaszę i mieszam
Krok 3 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
kiedy masa zrobi się gęsta dodaję orzechy
Krok 4 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
przekładam do natłuszczonych lekko pucharków wyrównując wierzch.
Krok 5 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
robię spód. Dobrze leśli biszkopty są lekko czerstwe. Masa bedzie bardzie chrupiąca. Można zastąpić je herbatnikami, płatkami kukurydzianymi lub w zdrowszej wersji płatkami żytnimi. Kruszę je i razem z miodem wkładam do malaksera. Kiedy sie połączą (masa nie będzie całkowicie zbita, raczek będzie w konsystencji lepkiego piasku) przechodzę do następnego etapu
Krok 6 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
wykładam ciasteczka na "kotkę" wrównując wierzch. Schładzam w lodówce ok godzinki
Krok 7 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
Robię sos. Jeżyny wkładam do garnka z dodatkiem wody. Czekam aż zmiękną
Krok 8 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
gdy zmiękną rozdrabniam je widelcem
Krok 9 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
przecieram przez sitko zbierając osad ze spodu sita (ten osad zagęści sos)
Krok 10 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
sos gotowy
Krok 11 - Panna Cott(k)a bez żelatyny foto
deser wyciągam z pucharków podważając delikatnie nożem (trzeba to zrobić po całej długości pucharka aż do samego środka - to wymaga troszkę cierpliwości :D). polewam sosem. podaję

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 07.09.2014 19:51
Mniam,smacznie wygląda :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat