Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

panna cotta z marakują

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 200 ml
śmietanka kremowa 200 ml
cukier brązowy 60 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
olejek pomarańczowy 1/2 łyżeczki
skórka pomarańczowa
marakuja 5 szt

Porada

Z podanego przepisu wychodzi 5 małych kokilek panna cotty.

Przepis i sposób przygotowania na: panna cotta z marakują

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. W rondelku umieścić śmietankę, mleko, cukier. Podgrzewać, stale mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Żelatynę lekko podgrzać, aby dobrze się rozpuściła, lekko przestudzić, następnie połączyć z śmietanką. Całość wymieszać bardzo dokładnie, dodać olejek pomarańczowy i otartą skórkę pomarańczową.
Deser przelać do foremek, odczekać, aż przestygnie i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Tuż przed podaniem foremki wkładamy na moment do gorącej wody, co ułatwi nam przełożenie deseru na talerzyk. Marakuje przekrawamy, całą zawartością owoców dekorujemy deser.
Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 10.07.2015 21:49
jeszcze domowej pana cotty nie jadłem...
Seba 06.01.2015 08:35
fajny deser
Wacław 16.12.2014 09:39
świetny deser ;-)
Wiesława1 16.12.2014 08:01
pyszny deserek
Kejti 15.12.2014 23:13
Mniam,zjadłabym chętnie :-)
Betina#45 15.12.2014 21:38
mniam, pyszny ! ;)
Zdzisław 15.12.2014 17:57
takie słodkości bardzo lubię
cukiereczek 15.12.2014 17:35
apetyczny
Ania84 15.12.2014 17:35
smaczny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak