Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panna cotta kawowo-waniliowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 300 ml
mleko 200 ml
cukier drobny 50 gram
cukier waniliowy 30 gram
kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Panna cotta kawowo-waniliowa

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut żeby napęczniała.
Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, dodać cukier, mieszając doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści. Podzielić do 2 miseczek, do jednej dodać kawę rozpuszczalną i dobrze wymieszać. Druga pozostawić samą.
Panna Cotte waniliową nalać do miseczki do połowy, wstawić do lodówki gdy zastygnie, dolać panna cottę kawową. Możemy również pobawić się w łączenie masy kawowej z waniliową.
Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu miseczki/filiżanki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Silver Teaspoon 17.10.2012 15:33
pysznie :)
Bogusiaz 17.10.2012 15:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak