Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
placki
-
mąka
2 szklanki -
jajko
2 sztuki -
mleko
1,5 szklanki -
masło
75 gram -
proszek do pieczenia
3 łyżeczki -
cukier
3 łyżeczki -
sól
1 szczypta
sos
-
biała czekolada
100 gram -
sok pomarańczowy
1/2 sztuki -
skórka pomarańczowa
1 sztuka -
żurawina suszona
1 łyżeczka
Sposób przygotowania
Wsypujemy do miski wszystkie składniki suche, mieszamy a następnie dodajemy składniki mokre (masło trzeba rozpuścić i przestudzić) i miksujemy. Z otrzymanego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni placki.
sos:
Czekoladę rozpuszczamy z sokiem pomarańczowym (najlepiej w kąpieli wodnej), dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Sosem polewamy pankejki i posypujemy żurawiną.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się