Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pankejki kukurydziane z malinowym sosem i granatem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Pankejki

mąka kukurydziana 150 g
jajko 1
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka, płaska
mleko 150 ml
masło 1 łyżka
woda gazowana
masło klarowane
olej do smażenia

Sos malinowy

maliny mrożone 150 g
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

granat 1/2

Przepis i sposób przygotowania na: Pankejki kukurydziane z malinowym sosem i granatem

1. Wszystkie składniki (oprócz wody gazowanej) na ciasto zmiksuj ze sobą. Odstaw na 30 minut.

2. Do garnuszka wrzuć maliny i podgrzewaj tak długo aż się całkowicie rozpadną. Przetrzyj przez sitko do miseczki, pestki wyrzuć. Dodaj cukier puder.

3. Do ciasta dolej tyle wody gazowej by było w miarę gęste, ale trochę rzadsze jak kwaśna śmietana. Na patelnię wrzuć masło i dolej olej rzepakowy. Nakładaj łyżką małe placuszki i smaż na średnim ogniu. Placuszki podawaj z sosem malinowym i ziarnami granatu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.10.2015 10:13
pysznie wyglądają
mileneczka5 26.10.2015 09:51
pyszne-zjadłabym taki placuszek na drugie śniadanie:)
AZgotuj 26.10.2015 09:27
pyszne śniadanie
Futka 26.10.2015 09:19
Przepyszna propozycja :)
Mniam 26.10.2015 08:39
Bardzo smaczne placuszki i do tego ten sos...pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak