Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Pankejki
-
mąka kukurydziana
150 g -
jajko
1 -
cukier
1 łyżka -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka, płaska -
mleko
150 ml -
masło
1 łyżka -
woda gazowana
-
masło klarowane
-
olej do smażenia
Sos malinowy
-
maliny mrożone
150 g -
cukier puder
2 łyżki
Dodatkowo
-
granat
1/2
Sposób przygotowania
2. Do garnuszka wrzuć maliny i podgrzewaj tak długo aż się całkowicie rozpadną. Przetrzyj przez sitko do miseczki, pestki wyrzuć. Dodaj cukier puder.
3. Do ciasta dolej tyle wody gazowej by było w miarę gęste, ale trochę rzadsze jak kwaśna śmietana. Na patelnię wrzuć masło i dolej olej rzepakowy. Nakładaj łyżką małe placuszki i smaż na średnim ogniu. Placuszki podawaj z sosem malinowym i ziarnami granatu.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się