Ifa

Pankejki kukurydziane z malinowym sosem i granatem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pankejki

  • mąka kukurydziana

    150 g
  • jajko

    1
  • cukier

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka, płaska
  • mleko

    150 ml
  • masło

    1 łyżka
  • woda gazowana

  • masło klarowane

  • olej do smażenia

Sos malinowy

  • maliny mrożone

    150 g
  • cukier puder

    2 łyżki

Dodatkowo

  • granat

    1/2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki (oprócz wody gazowanej) na ciasto zmiksuj ze sobą. Odstaw na 30 minut.

2. Do garnuszka wrzuć maliny i podgrzewaj tak długo aż się całkowicie rozpadną. Przetrzyj przez sitko do miseczki, pestki wyrzuć. Dodaj cukier puder.

3. Do ciasta dolej tyle wody gazowej by było w miarę gęste, ale trochę rzadsze jak kwaśna śmietana. Na patelnię wrzuć masło i dolej olej rzepakowy. Nakładaj łyżką małe placuszki i smaż na średnim ogniu. Placuszki podawaj z sosem malinowym i ziarnami granatu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 26.10.2015 10:13
pysznie wyglądają
mileneczka5 26.10.2015 09:51
pyszne-zjadłabym taki placuszek na drugie śniadanie:)
AZgotuj 26.10.2015 09:27
pyszne śniadanie
Futka 26.10.2015 09:19
Przepyszna propozycja :)
Mniam 26.10.2015 08:39
Bardzo smaczne placuszki i do tego ten sos...pycha!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat