Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowany oscypek podany z żurawiną

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oscypek 4 plastry
zarodki pszenne 0,5 szklanki
jajko 1
mleko 1 łyżka
konfitura żurawinowa 2 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowany oscypek podany z żurawiną

Kroki postępowania

1
Smaczna przekąska na ciepło. Pyszny, mięciutki oscypek w delikatnej, chrupiącej panierce podany z żurawinową konfiturą. Idealna przekąska nie tylko na Walentynki, ale i bez okazji : )

Przygotowujemy potrzebne składniki - ser, pieprz ziołowy Prymat, konfiturę żurawinową oraz zarodki pszenne.
Krok 1 - Panierowany oscypek podany z żurawiną foto
2
Oscypek musimy pokroić w grubsze plastry. Do jednej miseczki przesypujemy zarodki pszennej, a do drugiej wbijamy jajko i wlewamy mleko – mieszamy energicznie widelcem.
Krok 2 - Panierowany oscypek podany z żurawiną foto
3
Każdy plaster sera z osobna wkładamy do jajka, a następnie przekładamy do miseczki z zarodkami pszennymi i z jednej strony posypujemy delikatnie pieprzem ziołowym i dokładnie obtaczamy w zarodkach – dociskamy. Ser doprawiamy tylko i wyłącznie samym pieprzem, gdyż jest wystarczająco mocno słony.
Krok 3 - Panierowany oscypek podany z żurawiną foto
4
Oscypek smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu po 1-2 minutki z każdej strony tak aby był ładnie rumiany.
Krok 4 - Panierowany oscypek podany z żurawiną foto
5
Podajemy zaraz po usmażeniu na gorąco, na środku układamy po pół łyżeczki konfitury żurawinowej. Tak przygotowany oscypek jest bardzo mięciutki, lekko ciągnący i ma świetny smak.
Krok 5 - Panierowany oscypek podany z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika58 12.02.2013 22:26
przepyszny, uwielbiam takie oscypki :)
Mysiunia 09.02.2013 08:04
Trudno określić :) Był cieplutki i mięciutki, nie ciągnął się jak ser żółty, ale miał taką dość miękką konsystencję - bardzo smaczny! :) Jednak jest to pozytyw, bo gdyby się bardziej rozpuszczał nie można by go przygotować w takiej formie :)
Rafał10 08.02.2013 18:47
Uwielbiamy oscypka :) A po usmażeniu był rozpływający czy bardziej taki zbity ?
Botwinka 07.02.2013 11:20
wygląda rewelacyjnie
Katarzyna/kate1980 06.02.2013 22:36
świetne
goofy9 06.02.2013 16:31
wygląda pysznie
SmakolykiJoanny 06.02.2013 15:19
Zgłoszenie przyjęte do konkursu
Beatris 06.02.2013 15:15
Ale Ci zazdroszczę tego oscypka.
V_kuchareczka 06.02.2013 13:57
wygląda smakowicie
Habibi 06.02.2013 12:41
No i zmienił troszkę konsystencję po podgrzaniu :) Ja lubię, oprócz takiej wersji, tosty z plasterkami oscypka, włożone pod grill i na to właśnie albo żurawinka, albo nieci inne smaki - musztarda francuska :)
aisoglam 06.02.2013 12:32
Pycha, tęsknię już za oscypkiem. Chyba czas najwyższy wybrać się w góry :)
Poison1988 06.02.2013 11:59
nie jadłam jeszcze w takiej formie ale brzmi zachęcająca. Wygląda z resztą też :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak