Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 500 gram
cukier puder 0,5 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło 200 gram

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1 słoik
płatki migdałowe 100 gram
orzechy posiekane 100 gram

Beza

białko 6 sztuk
cukier puder 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Krem

żółtko jajek 3 sztuki
mleko 0,5 litra
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 250 gram
aromat migdałowy kilka kropel

Porada

Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach.

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Kroki postępowania

4
Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenna z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodajemy masło i żółtka, zagniatamy gładkie ciasto. Z białek ubijamy pianę, ucierając wsypujemy przesiany cukier puder z mąką ziemniaczaną. Jedną część ciasta wałkujemy, układamy na dnie formy (25x40cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 1 - Pani Walewska foto
6
Ciasto smarujemy połową powideł.
Krok 2 - Pani Walewska foto
7
Wykładamy połowę piany z białek i posypujemy połową płatków migdałowych i orzechów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Z drugim plackiem postępujemy w ten sam sposób.
Krok 3 - Pani Walewska foto
8
Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, pozostałe mleko miksujemy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną, wlewamy do gotującego się mleka, mieszając gotujemy budyń, pozostawiamy do studzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego. Krem wykładamy na upieczone placek.
Krok 4 - Pani Walewska foto
9
Drugi placek układamy na kremie, lekko dociskamy, ciasto wstawiamy do lodówki.
Krok 5 - Pani Walewska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 05.04.2017 15:12
ładne szykowne ciasto takie tradycyjne
Jolanta40 29.11.2016 17:54
po prostu pychota
IZABELA29 29.10.2016 09:30
Bardzo pyszna
IZABELA29 04.09.2016 08:24
moje ulubione
Ada-Gaba 10.08.2016 21:33
wspaniałe ciasto
IZABELA29 21.07.2016 10:41
i ja tez bardzo dobre
Stenka 25.04.2016 18:32
smaczne ciasto, ale wymaga trochę pracy
KORAL 15.04.2016 19:50
Bardzo je lubię :)
berys18 26.01.2016 14:04
wspaniałe ciacho
ben-ka 21.01.2016 10:58
Lubię to ciasto.
adelajda 18.01.2016 17:55
Pyszne ciacho :)
bogusia 82 04.01.2016 20:14
Dziękuję:)))
Poison1988 03.01.2016 21:49
i jak tu jej nie uwielbiać ;)
Barbara13 03.01.2016 21:05
pyszne i jak idealne cisto
MałaMi89 03.01.2016 19:56
Jedno z tych, które lubię nie tylko za smak, ale i za wygląd :)
Izabela9 03.01.2016 19:33
Wygląda obłędnie :)
kuchcik89 03.01.2016 19:28
świetnie się prezentuje :)
wwwiolka 03.01.2016 18:49
Bardzo fajny przepis.
monika141 03.01.2016 18:28
pyszne ciasto bardzo je lubie
Iwusia 03.01.2016 17:55
bardzo fajne ciasto
Franciszek 03.01.2016 17:14
pyszne ciasto
ania2610 03.01.2016 17:13
wyszła doskonale, bardzo lubię to ciasto!
Kolorowa 03.01.2016 17:09
Godny torcik ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak