Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pani Walewska

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kruche ciasto
mąka 0,5 kg
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
cukier puder 0,5 szklanki
masło 200 g
żółtko jajek 6
białko 6
cukier puder 1 szklanka
mąka zmieniaczana 1 łyzka
masa
masło 1 kostka
mleko 0,5 l
mąka pszenna 3 łyżki
mąka zmieniaczana 2 łyzki
żółtko jajek 2
cukier puder 4 łyżek
reszta:
dżem porzeczkowy 500 g
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: Pani Walewska

Kruche ciasto:
Mąkę,proszek, masło, żółtka i cukier puder wyrobić na ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć spód blachy. Na to posmarować dzemem.
Beza:
Przygotowac z połowy porcji. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier i łyzkę maki. Zmiksować. Masę bezową rozłożyć na dzemie. Posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut.
Po upieczeniu czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta. Bezę należy ubijac bezpośrednio przed włozeniem do piekarnika.
Oba placki wystudzić.
Masa:
1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Druga zmiksować z żółtkami i mąkami. Następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować. Ostudzić. Masło utrzec na puch. Cały czas miksując dodawać po łyżce ugotowanej masyi aromat migdałowy.
Ostudzone placki przełożyć masą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

maciek7 11.01.2014 18:30
pyszne ciasto
Margo1 07.08.2013 05:19
apetyczne ciacho
junox 31.07.2013 11:50
bardzo pyszne ciasto
agnieszka214 27.07.2013 21:17
ciasto najlepsze w śwecie
kasiulka 16.07.2013 21:51
polecam - naprawdę dobre
Czarnula87 16.07.2013 21:00
kocham, pysznie wygląda
Megg 16.07.2013 14:53
pysznotka!!!!
Agata3 16.07.2013 14:14
pyszności :)
lara 16.07.2013 14:12
to ciasto nigdy nie starci na popularności
EWI 16.07.2013 14:00
mniam pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak