Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panga mocno paprykowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej do smażenia 1 wg potrzeby
cytryna 1/2 sztuki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier brązowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta do smaku
Goździki całe Prymat 1 sztuka
mąka 2 łyżki
masło 1,5 łyżki
panga 3 porcje
natka pietruszki 1,5 łyżki
papryka czerwona 1,5 łyżki drobno pokrojonej

Przepis i sposób przygotowania na: Panga mocno paprykowa

Kroki postępowania

1
Pangę osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi aż przestanie być wilgotna. Przygotować marynatę z 1/3 szklanki oleju, soku z cytryny , pieprzu, cukru i papryki. Wrzucić do marynaty lekko rozgnieciony goździk. Zalać rybę - wetrzeć dobrze marynatę w płaty ryby. Zostawić na 30 minut.
Krok 1 - Panga mocno paprykowa foto
2
Ponownie dobrze osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi by była sucha.
Krok 2 - Panga mocno paprykowa foto
3
Posolić. Oprószyć mąką .
Krok 3 - Panga mocno paprykowa foto
4
Na patelni rozgrzać olej . Smażyć podzieloną na porcje Pangę na rumiano z obu stron .Odsączyć z oleju na ręczniku kuchennym.
Podawać z frytkami , surówką , polaną masłem ( Na małej patelni rozpuścić masło , wrzucić na nie natkę pietruszki i paprykę - smażyć pół minuty ( można zamiast papryki użyć kawałek pomidora z usuniętymi pestkami ).
* Kupujemy zamrożoną bo świeżej u nas nie ma .Rozmrozić spokojnie w lodówce - bez zalewania wodą ( ja wstawiam do lodówki w zamkniętym pojemniku na noc ).
Krok 4 - Panga mocno paprykowa foto
5
Błagam - nie informujcie mnie w jakich warunkach Panga żyje , czym jest szprycowana i jaka to jest nie zdrowa . Trudno- wiele jest rzeczy które podobno szkodzą . I tak jest z Pangą .Bardziej wiarygodne dla mnie są inspekcje sanitarne UK i polskie dopuszczające ją na rynek niż piszący dla sensacji dziennikarze .Szeptana propaganda typu ,,jedna Pani drugiej Pani powiedziała " nie przekonuje . Gdyby Panga nie była zdatna do spożycia nie było by jej na rynku .A że jej konkurencyjność w oczy kole dystrybutorów innych ryb to dla mnie jasne . W każdym razie - ja Pangę jadam i dobrze mi z tym , a jak ktoś sie boi niech użyje innej ryby.
Krok 5 - Panga mocno paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 08.11.2013 09:02
Rybka w piątek mile widziana :)
Jolie 07.11.2013 22:38
oryginalny pomysł! nie przejmuj się różnymi opiniami, ja również uwielbiam pangę i dobrze mi z tym :)
MartaKarasia90 07.11.2013 21:45
ciekawy przepis ;)
joanna__s 07.11.2013 19:51
Pycha!! Kiedyś wypróbuję.
nutellla 07.11.2013 18:02
smaczna rybka
Joannasz3190 07.11.2013 17:29
Ciekawy smak :)
Marta11 07.11.2013 16:50
fajna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak