Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 g
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 l
  • śmietana 30%

    100 ml
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • cytryna

    1
  • kiełbasa krakowska

    10 plastrów suchej
  • papryka czerwona

    1
  • natka pietruszki

    pęczek
  • Kminek mielony Prymat

    do smaku
  • Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat

    do smaku
  • cząber

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35 foto
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem i przyprawiamy do smaku kminkiem oraz Przyprawą do dań z fasoli. Gdy fasola będzie miękka, dodajemy cząber do smaku i rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremu.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35 foto
Do zupy wlewamy śmietanę i dodajemy mascarpone oraz odrobinę soku z cytryny. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35 foto
Plastry krakowskiej suchej rozkładamy pojedynczo na wyłożonej pergaminem blasze lub kroimy w cienkie paski i wstawiamy na ok. 5-6 min do piekarnika nagrzanego do 160̊C. Paprykę czerwoną opalamy, przekładamy do zimnej wody, po czym dokładnie obieramy ze skóry. Obraną paprykę kroimy w drobną kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35 foto
Każdą porcję zupy posypujemy krakowską suchą, papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Możemy polać olejem koprowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat