Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35

odc. 35 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    500 g
  • rosół z kury Kucharek

    1,5 l
  • śmietana 30%

    100 ml
  • serek mascarpone

    2 łyżki
  • cytryna

    1
  • kiełbasa krakowska

    10 plastrów suchej
  • papryka czerwona

    1
  • natka pietruszki

    pęczek
  • kminek mielony

    do smaku
  • przyprawa do dań z fasoli

    do smaku
  • cząber

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35
Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin. Następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem i przyprawiamy do smaku kminkiem oraz Przyprawą do dań z fasoli. Gdy fasola będzie miękka, dodajemy cząber do smaku i rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremu.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35
Do zupy wlewamy śmietanę i dodajemy mascarpone oraz odrobinę soku z cytryny. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35
Plastry krakowskiej suchej rozkładamy pojedynczo na wyłożonej pergaminem blasze lub kroimy w cienkie paski i wstawiamy na ok. 5-6 min do piekarnika nagrzanego do 160̊C. Paprykę czerwoną opalamy, przekładamy do zimnej wody, po czym dokładnie obieramy ze skóry. Obraną paprykę kroimy w drobną kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Zupa fasolowa z papryką, odc. 35
Każdą porcję zupy posypujemy krakowską suchą, papryką oraz posiekaną natką pietruszki. Możemy polać olejem koprowym.

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat