Pancakes na mleku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    50 g
  • mąka

    250 g
  • masło

    70 g
  • mleko

    350 ml
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • jaja

    2 szt.
  • sól

  • syrop klonowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Roztrzepać jajka i dodać do mleka. Połączyć dokładnie w dużej misce z resztą składników (np. elektryczną trzepaczką) na końcu dodając rozpuszczone masło. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, by ciasto lekko zaczęło rosnąć - powinny się zrobić pęcherzyki na powierzchni. Smażyć z obu stron na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu - odwracać delikatnie drewnianą łopatką. Z podanych proporcji wychodzi ok 12-13 średniej wielkości puszystych naleśników. Podawać z syropem klonowym, miodem lub inna słodka polewą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
PaniMISIOWA 13.07.2012 20:37
ale apetycznie wyglądają
Sarenka 23.05.2011 17:29
Ta góra placuszków wygląda smakowicie :P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat