Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panacotta z sosem truskawkowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietana 30% 200 ml
mleko 250 ml
agar-agar 3 łyżeczki
lasaka wanilii
cukier 3 łyżki
truskawki 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Panacotta z sosem truskawkowym

Agar - agar namoczyć w dwu łyżkach wody.
Mleko i śmietankę wlać do garnka, dodać 2 łyżki cukru i wanilię - podgrzewać na wolnym ogniu mieszając aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać agar energicznie mieszając aż do rozpuszczenia.
Masę przelać do czterech foremek i odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
Truskawki umyć. Połowę owoców zmiksować z łyżka cukru, a następnie mus przetrzeć przez sitko. Powstały sos schłodzić w lodówce.

Zastygniętą panacottę wyłożyć na talerzyk (foremkę na chwile zanurzyć w gorącej wodzie)polać schłodzonym sosem i udekorować pozostałymi truskawkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.06.2013 18:04
deser dla mnie :)
iziona 27.05.2013 06:52
Mi się ten deserek podoba i zamiast śniadania bym wciągnęła :)
Magiczna_Kuchnia 26.05.2013 23:58
Niestety takie zostały bo w domku letniskowym sprzęt kuchenny nieco kulawy:)
SmacznaPyza 26.05.2013 16:16
sos przetarty przez sitko i takie kawałki zostały ?
gosia1988 26.05.2013 12:30
super deser
aisoglam 26.05.2013 11:18
Świetny deser :)
Aleksandra/Olcia 26.05.2013 09:48
uwielbiam truskawki
malaczarna23 26.05.2013 09:39
pyszniutko :)
arbuzowo 26.05.2013 09:27
wiosna w pełni
Renata9 26.05.2013 07:29
pyszny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak