Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pan cakes

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
mleko 3,2% 1,5 szkl
jajko 2 szt
masło 3 łyżki
cukier trzcinowy 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: pan cakes

Masło roztapiamy, by łatwiej je było połączyć z rozbijaną masą ciasta. W przygotowanym wcześniej naczyniu mieszamy mleko i jajka.
Dodajemy wszystkie pozostałe, suche składniki i masło, mieszając. Masa powinna być gęsta i jednolita, pozbawiona grudek.
Na patelni roztapiamy odrobinę masła. Ogień zmniejszamy- zbyt intensywny może przypalać ciasto.
Placuszki o średnicy 10-15 cm, formujemy na rozgrzanej powierzchni, powoli rozlewając masę. Jedną stronę przypiekamy do momentu pojawienia się na wierzchu pęcherzyków powietrza. Przekręcamy, podsmażamy ok. 60 sekund- w zależności od grubości i wielkości placuszka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryinnarnia 17.01.2017 14:00
Wygląda smakowicie :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak