Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z twarogiem i porzeczkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 500 g
mleko ciepłe 250 ml
drożdże 40 g
cukier 3 łyżki
jajko 2 szt
masło stopione 3 łyżki
sól do smaku
Nadzienie:
twaróg 200 g
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
śmietana słodka 50 ml
czerwone porzeczki 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z twarogiem i porzeczkami

Z mleka,drożdży,1 łyżki cukru i 1 łyżki mąki robimy rozczyn i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru,sól,wbijamy jajka i musimy lekko przemieszać. Wlewamy rozczyn i roztopione masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.

Twaróg rozgniatamy widelcem na gładką masę,dodajemy cukry, śmietankę i mieszamy. Wsypujemy porzeczki i delikatnie mieszamy twaróg,tak by nie rozgnieść porzeczek.



Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżeczkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy lub blacie pozostawiając kilka minut do podrośnięcia.

W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do gotowania na parze to super,jeżeli nie to zakładamy na garnek ściereczkę i mocujemy ją przy pomocy mocnej gumki. Kiedy woda zacznie się gotować układamy po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść.

Ugotowane pierogi spożywamy od razu polane musem z porzeczek lub kiedy ostygną odsmażamy je na maśle.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 12.11.2015 22:11
Zrobię w sobotę
mamusia.pl 30.12.2013 16:56
wyglądają cudownie...muszę wypróbować
pawlito 19.12.2013 07:41
bardzo apetycznie wygląda jak w wykwintnej restauracji
elka72 10.09.2013 19:26
Dziękuję:)Polecam wypróbować,bo są naprawdę smaczne,a z dzieciństwa pamiętam smak pampuchów z jagodami.
probofka 10.09.2013 14:20
danie na 6+
lara 10.09.2013 13:40
bardzo apetyczne!
Mysiunia 10.09.2013 11:56
znakomite! :)
everay 10.09.2013 10:55
aj apetycznie wyglądają:)
Kolorowa 10.09.2013 09:17
Ciekawe bardzo ;)
mufinka79 10.09.2013 09:14
Uwielbiam pampuchy i z tym sosikiem z owoców wyglądają bajecznie!
Katarina 10.09.2013 08:06
Wyglądają nieziemsko muszą być pyszne
ana1 10.09.2013 06:52
pięknie podane i na pewno bardzo pyszne
monisia1977 10.09.2013 06:25
fajnie wyglądaja
Mniam 10.09.2013 00:06
Ale pyszności i tak pięknie podane.
dziewczyna_z_kodeksem 09.09.2013 23:58
absolutnie smak dzieciństwa
Jadwiga/Jaga85 09.09.2013 22:54
UUUUUU, mniam)
Konczi 09.09.2013 21:23
wyglądają super
Joannasz3190 09.09.2013 21:13
Pyszności, smaki lata :)
adelajda 09.09.2013 21:03
ładnie podane
6zer
6zer 09.09.2013 20:44
smak dzieciństwa :) kiedyś mogłam je jeść cały czas
Barbara13 09.09.2013 20:35
Ale kuszące:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak