Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z twarogiem i porzeczkami
Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy pozostałe 2 łyżki cukru,sól,wbijamy jajka i musimy lekko przemieszać. Wlewamy rozczyn i roztopione masło,wyrabiamy ciasto do momentu aż dokładnie połączą się składniki. Formujemy kulę ,lekko oprószamy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia.
Twaróg rozgniatamy widelcem na gładką masę,dodajemy cukry, śmietankę i mieszamy. Wsypujemy porzeczki i delikatnie mieszamy twaróg,tak by nie rozgnieść porzeczek.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżeczkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej mąką stolnicy lub blacie pozostawiając kilka minut do podrośnięcia.
W tym czasie gotujemy w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do gotowania na parze to super,jeżeli nie to zakładamy na garnek ściereczkę i mocujemy ją przy pomocy mocnej gumki. Kiedy woda zacznie się gotować układamy po kilka pierogów,tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykrywamy miską lub drugim garnkiem. Gotujemy 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne aby podczas gotowania nie podnosić miski,pierogi mogą opaść.
Ugotowane pierogi spożywamy od razu polane musem z porzeczek lub kiedy ostygną odsmażamy je na maśle.