Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy z truskawkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
drożdże 5 dag
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
margaryna 15 dag
truskawki 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy z truskawkami

Mleko podgrzać lekko. Dodać do niego pokruszone drożdże. Margarynę roztopić i odstawić do ostudzenia. Do miski przesiać mąkę przez sito. Dodać resztę składników (w tym drożdże z mlekiem i margarynę). Wyrabiać ciasto. Odstawić do ciepła, żeby podrosło. Następnie odrywać po trochu ciasta, "rozpłaszczyć" na ręce, dać na środek truskawkę lub jeśli są małe to dwie truskawki i zwinąć w pampucha (coś na kształt bułki). Podgrzewać na parze np. w parowarze. Po upieczeniu polać roztopioną margaryna i posypać cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak