Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy / parowce z truskawkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,6 kg
cukier 4 łyżki
cukier wanilinowy 0,5 opakowania
jaja 2 szt
sól
drożdże 0,5 kostki
mleko 1,5 szklanka
truskawki
śmietana 30%
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy / parowce z truskawkami

Kroki postępowania

1
Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy.
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i trochę mąki.
Odstawiamy ciasto na ok 25 min do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dodajemy pozostałe składniki: cukier wanilinowy, jajka, mąkę i szczyptę soli.
Krok 1 - Pampuchy / parowce z truskawkami foto
2
Wyrabiamy ciasto z którego da się zrobić kluski.
Tworzymy kulki i zostawiamy na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pampuchy / parowce z truskawkami foto
3
W garnku nagrzewamy wodę, aby była para.
Wyrośnięte kluski wkładamy na sitko/szmatkę i przykrywamy np. 2 garnkiem.
Po ok 5 minutach parowce są gotowe.
Krok 3 - Pampuchy / parowce z truskawkami foto
4
MUS:
1. Do rozmrożonych truskawek dodajemy śmietanę i cukier.
2. Całość blendujemy albo miksujemy.

S M A C Z N E G O ! ! !
Krok 4 - Pampuchy / parowce z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak