Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy na parze

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 50 g
cukier kryształ 2 łyżki
sól szczypta
mleko 1 szklanka
mąka pszenna 0,5 kg
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
olej rzepakowy 3 łyżki

Porada

Jeśli ktoś nie posiada garnka do gotowania na parze można użyć zwykłego garnka i gazy. Bułeczki można podawać z budyniem czekoladowym lub sosem truskawkowym. Smacznego :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy na parze

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucić drożdże, cukier i sól. Dodać łyżkę mąki i zamieszać. Odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Pampuchy na parze foto
2
Gdy rozczyn podrośnie dodać mąkę, mleko, jajka, olej. Zagnieść ciasto.
Krok 2 - Pampuchy na parze foto
3
Gotowe ciasto odstawić na stolnicy do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pampuchy na parze foto
4
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie je rozwałkować na grubość ok 4 cm i szklanką wykroić krążki, uformować. je i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pampuchy na parze foto
5
bułeczki odstawić do wyrośnięcia na ok 20 min.
Krok 5 - Pampuchy na parze foto
6
Garnek do gotowania na parze napełnić odrobiną wody, zagotować ją. Gdy woda zacznie parować, poukładać bułeczki na sitku i parować pod przykryciem ok 10 min.
Krok 6 - Pampuchy na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 12.04.2016 14:57
pycha,lubię z jagodami lub sosem czekoladowym
bryndzia93 17.03.2016 16:35
Smaki dzieciństwa :)
gregor# 24.02.2016 21:35
fajny przepis, muszę wypróbować
Renataj 24.02.2016 20:00
Uwielbiam pampuchy zarówno ze słodkimi sosami owocowymi jak i mięsnymi czy warzywnymi /np.pomidorowo-paprykowym/
Bernadeta1 24.02.2016 18:42
lubię takie zwłaszcza z sosem jagodowym
Janina 24.02.2016 16:04
Fajny przepis;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak